NEMA KOGA NISU MUČILI BAR JEDNOM U ŽIVOTU: Neprijatni su, mogu da izađu do 23 puta dnevno, a evo zašto nastaju i kako ih smanjiti
Foto: Profimedia

brzo IH oterajte

NEMA KOGA NISU MUČILI BAR JEDNOM U ŽIVOTU: Neprijatni su, mogu da izađu do 23 puta dnevno, a evo zašto nastaju i kako ih smanjiti

Život -

Svakog dana svako od nas napravi jedan do tri litra dok varimo hranu. Statistika kaže da nam "pobegnu" 14 do 23 puta dnevno, ali ako se sakriju ili ne mogu lako da izađu osećaćete se neprijatno, naduto.

gasovi
foto: Shutterstock

Normalno je da imamo malo gasova u crevima, a stvaraju se na dva načina. Nastaju s vazduhom koji gutamo zajedno s hranom. Većina će nestati kada podrignemo, ali malo se i uliva u nas: naše debelo crevo proizvodi ostatak dok razlaže hranu. Nekad izađu "tamo dole" nekad ne.

Ponekad pravimo više gasova nego što možemo da podnesemo, ili se neki zaglavi u nama. Kada se to dogodi, telo nas obaveštava, javljaju se bol, grčevi ili osećaj čupanja u stomaku; mnogi zaista teško podnose pritisak, posebno u gornjem delu stomaka.

JEDITE POLAKO

Ne postoji način da se jede bez gutanja vazduha. Ali neke navike to mogu da pogoršaju. Ako jedete brzo, ili pričate dok jedete, gutate dodatni vazduh.

hrana, tanjir, Ručak
foto: Profimedia

Takođe, uvlačite više vazduha ako pijete kroz slamčicu, žvaćete žvaku ili sisate tvrde bombone između obroka. Još više vazduha će ući u vas ako pušite. Ako imate protezu i ne uklapa se dobro s vilicom - propustiće dodatni vazduh ( obratite se stomatologu za pomoć).

PROMENITE JELOVNIK

Verovatno već znate za mnoge namirnice koje stvaraju više gasova od drugih, kao što su pasulj, grašak, prokelj, brokoli i luk. To čine i jabuke, breskve i kruške, ali i mekinje, integralna pšenica, ovsene pahuljice, neki mlečni proizvodi (sir, sladoled, jogurt) i gazirana pića.

Evo još namirnica za koje možda nikad ne biste pomislili da izazivaju gasove: kupine, lubenica, krompir, šitaki pečurke, artičoke, suve kajsije. Pošto svako od nas reaguje na hranu na svoj način, pokušajte da izbacite iz ishrane jednu po jednu i vidite da li će to pomoći.

PAZITE ŠTA PIJETE

I mehurići od gaziranih pića i piva oslobađaju vazduh u vama. Mleko, sok od jabuke i sok od kruške takođe mogu izazvati gasove, kao i voćni punč i druga voćna pića.

Sok, Flaša, Gazirana Pića
foto: Shutterstock

Ako volite da popijete bilo šta od ovoga, uradite isti test kao i sa hranom. Pokušajte da ih ispustite jednu po jednu i vidite šta će se desiti. A možda je i kafa u pitanju.

PROVERITE ZASLAĐIVAČE

Žvakaća guma ili slatkiši napravljeni sa veštačkim zaslađivačima mogu dovesti do veće pojave gasova. Zato proverite etiketu, imaju li ovi proizvodi sorbitol, manitol ili ksilitol. Drugi izvor mogu biti pića zaslađena kukuruznim sirupom sa visokim sadržajem fruktoze.

POMOĆ IZ PRIRODE

Pokušajte sa čajem od nane, ako ne pomogne – bar će vas osvežiti. Postoje i dijetetski suplementi napravljeni od anisa, kima, korijandera, komorača i kurkume.

Nana, Metvica

Kao i kod svakog dodatka, pitajte svog lekara ili farmaceuta da li postoje neželjeni efekti na koje treba da obratite pažnju.

POMOĆ IZ APOTEKE

I lekovi bez recepta mogu da budu deo vašeg rešenja. Antacidi koji sadrže simetikon oslobađaju mehuriće gasa u stomaku, tako da ih je lakše podrignuti. Tablete sa aktivnim ugljem mogu da pomognu ako ih progutate pre i posle obroka.

NETOLERANCIJA NA LAKTOZU

Ako imate netoleranciju na laktozu, vaše telo ne može da razgradi šećer u mleku (laktozu). I tu pomažu proizvodi koje možete da nabavite bez recepta, u vidu kapi ili tableta. Ako dodate nekoliko kapi u mleko ili žvaćete tabletu neposredno pre obroka, savladaćete laktozu ako već niste u prilici da kupite proizvode bez laktoze ili bez mleka.

CELIJAKIJA

Ako dobijete gasove iz hrane koja uključuje pšenicu ili neke druge žitarice, vaš lekar može da vas testira na celijakiju. Ovo oboljenje nastaje jer vaše telo ne može da podnese gluten, protein u pšenici, ječmu i raži. Rešenje je dijeta bez glutena.

KOD DOKTORA

Ako su bolovi koji prate višak gasova baš oštri, ili se dešavaju često i utiču na vaš svakodnevni život, pozovite svog lekara – posebno ako imate i druge simptome kao što su neobjašnjivi gubitak težine, čestu mučninu ili povraćanje, krv u stolici, dijareju i druge probleme ili promene u vezi sa pokretima creva.

Lekar će vas uputiti da obavite sve potrebne testove. Ako sve to uključuje bol u grudima, pozovite hitnu pomoć.

Doktor
foto: Shuterstock

Kurir.rs /Lena/ B.M.

Bonus video:

01:59

Doktor Otašević otkriva koliko telo može da izdraži u ledenoj vodi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track