MENJATE LI REDOVNO SOČIVA: Stavljajte ih uvek čistim rukama, a sve dok traje pandemija korone i omikrona, ovo je JAKO BITNA STAVKA
Foto: Shutterstock

Ne igrajte se vidom

MENJATE LI REDOVNO SOČIVA: Stavljajte ih uvek čistim rukama, a sve dok traje pandemija korone i omikrona, ovo je JAKO BITNA STAVKA

Život -

Rezultati novog istraživanja su poražavajući - čak 40 odsto ispitanih uopšte ne obraća pažnju na rok trajanja kontaktnih sočiva.

Ispitanici su nosili različite vrste sočiva: 45 odsto je upotrebljavalo sočiva koja treba zameniti svake dve nedelje, 39 odsto ispitanih je nosilo sočiva koja bi trebalo menjati jednom mesečno, a 16 odsto je koristilo ona za jednokratnu upotrebu koja treba menjati svakodnevno.

Sočivo, Kontaktna Sočiva, Sočiva
foto: :profimedia

Najčešći razlozi za to što su ih retko menjali uključivali su izjave da su "zaboravili kada tačno moraju da nabave nova", dok je za druge "ušteda novca najveći razlog zbog kog se ne pridržavaju uputstva proizvođača". Nepridržavanju uputstva o roku trajanja sočiva bili su skloniji mlađi i učesnici srednjih godina. Kad smo već kod sočiva, za one koji ih nose, evo jedne važne napomene: već znate da se ona stavljaju potpuno čistim rukama, a sve dok traje pandemija korone i omikrona, ovo mora biti stavka na koju posebno morate obratiti pažnju. Sluznica oka i ruke puni bakterija i virusa mogu da vas odvedu tamo gde ne želite - u bolest.

oko, oko kapilari
foto: Profimedia

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

00:13

Milena Radulović uz pesmu proslavila 27. rođendan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track