DA NE BUDE BRZA BRZINA: Skoro polovina muškaraca se uverila šta to znači, evo najboljeg načina kako se može rešiti problem
Foto: Shutterstock

prerana ejakulacija

DA NE BUDE BRZA BRZINA: Skoro polovina muškaraca se uverila šta to znači, evo najboljeg načina kako se može rešiti problem

Život -

Zadovoljavajuće vreme za koje muškarac doživljava orgazam veoma je diskutabilno. Neko vodi ljubav duže, neko kraće. Ali ako se pripadniku jačeg pola učini da je do vrhunca stigao za tren, ili mu to prigovori netaktična partnerka, lako može da se nađe u svojevrsnom začaranom krugu.

Prerana ejakulacija, najčešći seksualni poremećaj kod muškarca, brzo može da ga dovede u stanje nezadovoljstva sobom, što komplikuje i odnose sa partnerkom.

dipl. psiholog Žarko Petrović
foto: Privatna Arhiva

Da li strah od narednog neuspeha tada još više jača i kako se izvući iz ovog vrzinog kola, specijalno za čitaoce Lene govori Žarko Petrović, naš poznati psiholog iz Niša, licencirani bihevioralno kognitivni psihoterapeut.

- Strah od neuspeha je uobičajeni termin kada se govori o seksualnim strahovima; odražava pojavu da doživljeni neuspeh u koitalnom aktu kasnije sebe pothranjuje novim neuspehom. Međutim, neuspeh može biti podstaknut velikim brojem fizičkih i psiholoških uzroka kao što su umor, iscrpljenost, preterana konzumacija alkohola, preterano uzbuđenje, nipodaštavanje rečima, ismevanje, podcenjivanje…

Čak i jednom doživljeni neuspeh može da izazove strah kod muškarca

žena, krevet, muškarac, intimni odnosi
foto: Profimedia

Može li nesupeh da se dogodi slučajno?

- Može, sticajem okolnosti, ali i kao posledica dubljih strahova, ranije uslovljenih, u kojima okolnosti samo potpomažu neuspeh. I jedna i druga vrsta seksualnih strahova nastaje podsrestvom dva mehanizma: kognitivnim učenjem i traumatskim (klasičnim) uslovljavanjem.

Kakvu ulogu ima psihološka dimenzija?

- Psihološka dimenzija kod ljudi jedan je od glavnih faktora seksualnosti i seksualne funkcije. Naime, za razliku od primitivnih vrsta, kod kojih je seksualni akt čin reprodukcije, ili (kod malo viših vrsta) primitivni komunikativni akt, kod čoveka je seksualnost sredstvo kojim se izražavaju i viša osećanja - ljubav, prvrženost, poštovanje i bliskost.

Na koga se „kači“ problem?

- Introverni muškarci lakše uslovljavaju seksualne strahove od ekstrovertnih ličnosti koje su manje osetljive, lakše ulaze u odnose, češće menjaju partnerke brže zasnivaju brakove.

3 - 5 minuta traje prosečan odnos

Seks, Seksualni Odnos, Uzitak

Mogu li poremećaji i strah da se prebrode?

- Mogu, kroz razgovore sa psihoterapeuom. Masters i Džonsonova su otvorili put bihejvioralnim principima i tehnikama u lečenju. Vremenom je bihejvioralna terapija, udružena sa kognitivnim tehnikama, postala jedna od glavnih metoda u lečenju najvećeg broja seksualnih poremećaja, mada se ni ove metode nisu pokazale savršenim i bez nedostataka. Važnost seksualnosti i seksualnog ponašanja ogleda se upravo u svojoj složenosti, pa ne možemo tako lako ove pojave prepustiti samo delovanju okolinskih činilaca.

Nekontrolisana ejakulacija događa se pre, odmah nakon ili u periodu do 60 sekundi nakon penetracije (snošaja)

Ni preranu ejakulaciju?

- Prerana ejakulacija takođe se može objasniti filogenetskim procesom. Naime, poznato je da naši bliski životinjski preci ejakuliraju odmah po ulasku u telo ženke, jer je cilj ove aktivnosti u životinjskom svetu isključivo usmeren na reprodukciju. Zato previše ne čudi da tri četvrtine muškaraca ejakulira unutar tri minuta od početka koitusa. Ali kako je evolucija čoveka snabdela sposobnostima da reproduktivnu ulogu seksualnosti poveže sa zadovoljstvom komunikacije sa drugim bićem, muškarci mogu da nauče da voljnim putem kontrolišu ejakulatorni refleks.

žena, Zlostavljanje, emotivno zlostavljanje, Muškarac
foto: Shutterstock

Prvo da razjasnimo šta kontroliše erekciju.

- Erekciju kontroliše parasimpatički nervni sistem, dok su ejakulacija i orgazam pod kontrolom simpatičkog nervnog sistema. U stanjima napetosti, zebnje, brižnosti i strahova simpatički sistem preovlađuje nad parasimpatičkim, pa može doći do nedovoljne erekcije, njenog odsustva, prerane ejakulacije.

Dobra komunikacija sa parnerkom je veoma važna

Šta muškarci treba da znaju?

- Princip recipročne inhibicije straha od neuspeha samim seksualnim reakcijama može da se poboljša. Pacijent, koristeči sva čula, treba da upozna svoju seksualnu anatomiju, a terapeut će ga oslobodi zabluda i predrasuda o seksualnom ponašanju i, eventualno, promeniti odnos pacijenta prema seksualnosti uopšte i prema svom seksualnom ponašanju. Podrazumeva se i rad na komunikaciji partnera, a sve se odvija postepeno, kroz strukturisane vežbe u kojima seksualni par kod kuće ispunjava određene zadatke.

To je sve?

- Jedan broj muškaraca javlja se terapeutima zbog straha od prevremene ejakulacije, ali kada čuju da su 3 do 5 minuta ejakulatorna mera većine muškaraca, često bez daljeg straha nastavljaju sa seksualnim aktivnostima. Takođe, bitno je da znaju i da postoje metode i tehnike kojima se uspešno može kontrolisati ejakulatorni refleks.

PSIHOLOŠKI I MEDICINSKI UZROCI

prostata, pregled
foto: Shutterstock

Preuranjena ejakulacija je uglavnom psihološki problem. Uzroci ove vrste seksualne disfunkcije mogu da budu seksualno neiskustvo, strah (od seksualnog odnosa, mišljenja partnera/ice, itd.), anksioznost, depresija, problemi vezani uz intimnost, iskrivljena slika o sopstvenom telu, ali i zlostavljanje u mladosti. Kada su u pitanju medicinski uzroci, najčešće su to bolesti prostate, erektilna disfunkcija, alkoholizam, upotreba psihoaktivnih supstanci, bolesti krvnih sudova, dijabetes, multipla skleroza.

ŠTA MOŽE DA MUČI JAČI POL

-Nedostatak seksualnih želja i potreba

-Bolni koitus

-Prerana ejakulacija uz dobru erekciju

-Prerana ejakulacija uz nedovoljnu erekciju

-Nedovoljna erekcija uz mogućnost koitalnog odnosa

-Nedovoljna erekcija uz nemogućnost koitalnog odnosa

Par, Muškarac
foto: Profimedia

-Dobra erekcija isključivo u situacijama koje nisu prikladne za koitalni odnos

-Zadovoljavajuća erekcija samo u predigri

-Zadovoljavajuća erekcija samo sa stalnom partnerkom

-Zadovoljavajuća erekcija samo sa nestalnim partnerkama

-Zadovoljavajuća erekcija isključivo sa “lakim” ženama

-Zakasnela ejakulacija

-Neiskorišćen (nekonzumentni) brak.

ŠTA POMAŽE

znak za odobravanje, OK, ljudi
foto: Profimedia

-

Samozadovoljavanjem, nadražajem od strane partnerke ili tokom koitusa kada muškarac oseti impuls za ejakulacijom, partnerka ili sam muškarac prstima treba da stiska određeno područje polnog organa, čime se inhibira ejakulatorni refleks. Postupak se ponavlja nekoliko puta, a u poslednjem ponavljanju muškarac ejakulira.

Tehnika start – stop podrazumeva da se samozadovoljavanjem, ili nadražajem od strane partnerke, muškarac dovodi u stanje impulsa za neodloženom ejakulacijom. Masturbacija se tada prekida uz pauzu od 1/2 minuta, pa se postupak ponavlja. Posle 4 – 5 ponavljanja muškarac nesmetano ejakulira. Savetuje se primena tehnike dve nedelje, najmanje 4 puta u toku nedelje. Sledeći korak u terapiji je primena ove tehnike tokom koitusa.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

01:16

Vukojica otkrio detalje spašavanja mlade devojke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track