KAŠALJ OD MALIH NOGU DO VELIKIH DOKTORA
Foto: Shutterstock

KAŠALJ OD MALIH NOGU DO VELIKIH DOKTORA

Život -

Sa prof. dr Zoricom Živković, pedijatrom-pulmologom iz KBC „Dr Dragiša Mišović“, razgovarali smo o tome zbog čega su respiratorne infekcije dominantno gornjih disajnih puteva kod dece najrasprostranjenije i koji je najčešći razlog javljanja lekaru. Kašalj je glavni simptom bolesti disajnih puteva. Izazivači su uglavnom brojni virusi. Serijske infekcije koje se dešavaju u zimskim mesecima naročito su česte kod dece koja pohađaju kolektiv i u tim situacijama lečenje i izlečenje postaju komplikovani i teško dostižni.

prof. dr Zorica Živković, pedijatar-pulmolog
prof. dr Zorica Živković, pedijatar-pulmologfoto: Promo

Kašalj je odbrambeni, zaštitni refleksni mehanizam koji obezbeđuje čišćenje i prolaznost disajnih puteva, pomaže izbacivanje sekreta ili stranog tela, iritanasa i štetnih čestica iz disajnih puteva. Sam po sebi, kašalj nije bolest, ali ako se javlja često, dugo traje, ometa aktivnosti i san, treba ga adekvatno proceniti i, koliko god je moguće, prema uzroku ga i lečiti.

U pedijatrijskoj populaciji, kašalj je ubedljivo najčešći simptom i znak odgovora sluznice disajnih puteva na različite agense i vrlo je tipično da se u jednoj epizodi produženog kašlja pojavljuju i faze suvog i faze produktivnog kašlja, koje se smenjuju i nadovezuju i stvara se začarani krug.

Nespecifičan kašalj, kao izolovani simptom kod deteta koje je inače dobrog opšteg stanja i kondicije, ne zahteva medikamentnu terapiju, naročito ne antibiotsku, ali ima opravdanja za primenu lekova za ublažavanje simptoma poput biljnih preparata. Iako najčešće bezazlene, dugotrajne tegobe u vidu kašlja i iskašljavanja sekreta koje ometaju svakodnevne aktivnosti i remete san treba ispitati i lečiti.

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma, koji prati infekcije gornjih i donjih disajnih puteva u dečjem uzrastu. Pored teškoća koje dete oseća: nemogućnost disanja kroz nos, otežano disanje i gutanje, slivanje sekreta i noćni napadi kašlja sa povraćanjem, roditeljske frustracije su čak intenzivnije. Razumna objašnjenja koja im možemo pružiti su skoro uvek nedovoljna, a savet da se ne sprovode opsežna ispitivanja i agresivno lečenje u akutnim fazama i naročito kod prethodno zdrave dece, smatraju neprofesionalnim pristupom njihovom problemu.

Zimski period je sezona akutnih virusnih infekcija, oboljevaju deca svih uzrasta, stepen težine bolesti je različit u odnosu na uzrast i prethodno stanje, ali je sigurno to period najvećeg opterećenja zdravstvenih službi zbog kašlja i to u svim mogućim oblicima.

Žalbe na suvi cepajući kašalj, koji zatim postaje vlažan i sočan “pušački” kako najčešće opisuju roditelji, da bi usledio i treći krug, ponovo suvog grebućeg kašlja, nikako nije lako rešiti savetima, smirivanjem ili ignorisanjem. Drugim rečima, moramo biti spremni da ponudimo opciju, koja će zadovoljiti sve kriterijume, a najpre pomoći obolelom detetu, koje se sigurno najviše i muči, iako roditelji iscrpljeno navode kako noćima već ne spavaju,pa se pouzdano zna da je njima izuzetno teško.

Najdelotvornije ćemo pristupiti ako savetujemo primenu prirodnih preparata, što je praksa i u drugim zemljama, koje se osim dobrostojećih zdravstvenih i socijalnih službi, mogu pohvaliti i dokazima vrednim tvrdnjama o prihvatljivosti herbalne medicine.

Herbiko
foto: Promo

Jedan od prvih proizvoda prirode koji je ljudima bio dostupan za ishranu bio je med. Med u svom sastavu ima organske kiseline, aminokiseline, polen, etarska ulja, flavonoide, vitamine i minerale, te druge vredne sastojke. Od vitamina, med sadrži B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, a od minerala – natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, jod, bakar, hrom i selen. Najpoznatije lekovito svojstvo meda jeste olakšavanje simptoma gripa i prehlade, te drugih bolesti respiratornog trakta, kao što su bronhitis, upala grla i sinusa.

Povoljno dejstvo meda se može pojačati dodavanjem lekovitog bilja, takve kombinacije su efikasne u lečenju kašlja kod dece, u najranijim fazama, kada se još ne može ni sigurno utvrditi koja će komponenta kašlja prevagnuti. Mogućnost da se ne uvode antibiotici, a da se ipak započne lečenje deteta, i u toku faze povišene temperature i akutnih tegoba, kao i u slučaju produženog i mešovitog kašlja, odličan je način da se detetu i njegovom okruženju povrati miran san.

Herbalna terapija se može koristiti u prevenciji, i kao dodatna terapija kod početnih ili razvijenih formi kašlja kod dece i odraslih. Objavljeni su rezultati dvostruko slepo kontrolisanih studija koji su pokazali da preparati na biljnoj bazi imaju potencijal u sprečavanju kašlja, prehlade, gripa, ali i u razvijenim formama bolesti praćenih kašljem. Pouzdano znamo da je najveći broj infekcija virusne etiologije i samim tim ne zahtevaju antiobiotsku primenu, i uloga lekara je da pravilno procene potrebu za antibiotikom. a ukoliko ne postoji, da savetuju preparate, koji imaju olakšavajuće dejstvo.

Višekomponentni biljni proizvodi sa medom kao što je Herbiko® pomažu da se smiri suv, nadražajni i iscrpljujući kašalj kao i da se olakša eliminacija sekreta iz disajnih puteva. Herbiko® sadrži pažljivo odabranu kombinaciju biljaka i meda koja se tradicionalno koristi u simptomatskoj terpapiji kašlja.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track