SITNI TRIKOVI, A PARA VREDE: Evo kako da ISPRAVITE DRŽANJE u samo NEKOLIKO POTEZA i izbegnete zdravstvene probleme
Foto: Promo

Efikasno

SITNI TRIKOVI, A PARA VREDE: Evo kako da ISPRAVITE DRŽANJE u samo NEKOLIKO POTEZA i izbegnete zdravstvene probleme

Život -

Možda vam zvuči neverovatno, ali ako uradite nekoliko malih trikova zaista možete da popravite držanje vašeg tela. Uz njihovu pomoć ćete brzo da “ispeglate” vaš celokupni izgled, ali i zdravlje.

Vremenom nepravilno držanje počinje ozbiljno da utiče na kičmu, kukove, kolena, ramena, povlači sa sobom i bolove u mišićima. Kada tome dodate i slabu fizičku aktivnost, koji kilogram viška - mogu da nastanu baš ozbiljni zdravstveni problemi.

starac, deda, štap
foto: Profimedia

Evo šta treba da uradite:

Prvo zabeležite sve nedostatke koje uočite na telu, odmah ćete znati na čemu treba da radite da biste popravili držanje. Dakle, proverite da li vam ramena stoje u ravni, da li vam kukovi naginju prema napred, da li su stopala postavljena normalno, prema vani ili prema unutra.

Ako ste primetili da nešto od ovoga nije u redu, sledeći dan poranite, protegnite se i – pravac pred ogledalo.

Izučite pred ogledalom kako da se postavite u pravilan položaj. To ćete najbolje i najlakše uraditi ako zamislite da vam neko vuče vrat prema tavanici.

Devojka, Ogledalo
foto: Shutterstock

U toj pozi ramena pomerite unazad, ispravite ih i opustite, uvucite trbušne mišiće, noge postavite u ravni sa kukovima. Rasporedite težinu ravnomerno na oba stopala i prirodno opustite ruke duž tela. Bićete kao novi!

I samopouzdanje se vežba

Izgradićete izgled, ali ovo će vam podići i samopouzdanje. Pored zdravstvenih prednosti, dobro držanje će pomoći da izgledate opuštenije i otvorenije u svakoj prilici i u kontaktu sa ljudima.

Odeća može dosta da učini za vaš izgled, ali morate isto tako da imate pravilno držanje tela i kičme ukoliko želite da odajete izgled osobe pune samopouzdanja.

psihologija, self-help, knjige, samopouzdanje, literatura
foto: Shutterstock

Da biste videli i osetili kako to izgleda, možete još nešto da učinite za sebe čak i ako nemate veliko ogledalo: stanite priljubljene glave i kukova uz zid, postavite pete 2cm od zida, privucite donje trbušnjake kičmi da biste smanjili luk na dnu leđa i - odmaknite se. Upravo tako izgleda pravilno držanje tela! Imajte na umu ovaj stav kada stojite ili hodate.

Pravilno držanje treba da se podrazumeva i kad obavljate svakodnevne aktivnosti.

Kod usisavanja, recimo, leđa bi trebalo da budu ispravljena, a karlica "podvučena" snagom mišića. Položaj tela se menja zahvaljujući gipkosti mišića nogu i iz blago savijenih kolena. Najvažnije je da se pravilno odredi visina rukohvata na ispustu za usisnu cev – treba da bude do visine kukova. Izbegavajte okretanje trupa.

Usisivač
foto: Profimedia

Ukoliko usisavate ispod nameštaja, kleknite i iz tog položaja usisajte, kičma mora da stoji pravo.

A ako imate automobil, kada se vrata otvore a vi stojite pored, da biste zaštitili leđa potrebno je da nogom bliže zakoračite u unutrašnjost automobila. Sve vreme se pridržavajte za krov ili gornji deo sedišta. Iz tog položaja - jedna noga u autu, druga napolju - sešćete u auto. Tek tad ubacite i drugu nogu u auto. Naravno, vodite računa da vam kičma stoji pravo.

Pripazite na težinu

Kičma je koštani stub dug oko 75 cm kod muškaraca i 65 cm kod žena. Sastoji se od 33 pršljenova koji su međusobno povezani u vratnom, grudnom i slabinskom delu međupršljenskim diskovima, čija jezgra kod mladih sadrže do 88 odsto vode, a kod starijih do 70 odsto.

U krstima i trtičnom delu su srasli i čine istoimene kosti. Podržavaju oko 140 mišića koji upravljaju njenim pokretima – od mišića vrata, leđa i grudnog koša, do mišića trbuha i dna karlice.

Dijeta, Devojka, Vežbanje
foto: Shutterstock

Samo redovna izmena mirovanja i opterećenja omogućuje prokrvljenost pršljenova i mekih tkiva kičme koji tako mogu da prime hranjive materije i uklanjaju sopstveni otpad. Kičmi najbolje odgovaraju plivanje, košarka, odbojka, rukomet, planinarenje, a izuzetno važno je da održavate telesnu težinu - zbog svakog kilograma viška na trbuhu, kičma trpi opterećenje od sedam kilograma!

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

03:18

POBEDIO RAK PROSTATE: Nakon MUKOTRPNOG lečenja dve godine ima VAŽAN SAVET za sve muškarce (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track