SRPSKA DOKTORKA OTKRIVA SVE O MELANOMU! Kako se leči tumor, spomenula važno ABCDEF pravilo, a evo da li da uklanjate ZDRAV MLADEŽ
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

DR Dragana Petrović Popović

SRPSKA DOKTORKA OTKRIVA SVE O MELANOMU! Kako se leči tumor, spomenula važno ABCDEF pravilo, a evo da li da uklanjate ZDRAV MLADEŽ

Život -

Melanom predstavlja tumor nastao malignom alteracijom ćelija melanocita. Jednostavnije rečeno, melanom je jedan od najmalignijih tumora, najčešće na koži, ali takođe može nastati i na sluzokoži, uvei, rektumu, vagini, jednjaku, urogenitalnom traktu...

Melanom, dr Dragana Petrović Popović
foto: Privatna Arhiva

Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, subspecijalista onkolog Dragana Petrović Popović za Kurir je odgovorila na pitanja koja često dobija od pacijenata. Kako je naglasila dr Petrović Popović, najvažnije je odvojiti vreme za pregled ako primetite neke promene na telu, a pregled ne zhteva nikakve pripreme, ne boli i nije neprijatan.

Ko je u riziku da dobije melanom?

Pod nešto većim rizikom su osobe svetle puti, kose i očiju, kao i osobe koje su koristile i li koriste solarijum, koje zbog prirode posla ili iz estetskih razloga a radi postizanja tamnijeg tena puno borave na Suncu, osobe koje su više puta u toku života posebno u detinjstu imale opekotine od Sunca, kao i osobe sa više od 50 mladeža na telu, osobe sa displastičnim mladežima, transplantirani pacijenti i osobe koje su već imale melanom.

Da li melanom boli?

Ne! Ali se mogu primetiti neke druge promene u smislu rasta promene na koži, promene oblika, boje, ponekad kraste ili ranice na promeni.

Da li dete može da dobije melanom? Izuzetno retko, ali ipak da, melanom se može javiti i u detinjstvu. Pod nešto većim rizikom su osobe rođene sa džinovskim kongenitalnim nevusima i to većim od 40 centimetara kvadratnih.

Da li je melanom nasledna bolest? Iako danas znamo za set gena kod kojih dolazi do poremećaja regulacije ne može se jednostavno reći da je melanom nasledna bolest. Ipak, pod nešto većim rizikom su pacijenti sa tzv. sindromom familijarnog dispastičnog odnosno atipičnog nevusa i oni zahtevaju nešto češće preventivne preglede i praćenja.

melanom
foto: Privatna Arhiva

Kako se dijagnostifikuje melanom? Redovnim samopregledom kože, poglavine, dlanova i tabana jednom mesečno i jednom godišnje pregled kod dermatologa koji će po potrebi obaviti i dermoskopski pregled i odrediti ritam praćenja ili ako je potrebno uputiti specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije radi operacije i patohistološke verifikacije.

Kada se ustanovi da pacijent ima melanom, šta treba da se uradi sledeće?

Ako se postavi sumnja na melanom pacijent se odmah upućje specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i promena za koju se sumnja da je melanom se operiše prema svetskim protokolima za hirurgiju melanoma. Nakon toga operisana promena se šalje na patohistološki pregled i u zavisnosti od karakteristika melanoma sprovodi se dalje lečenje i terapija.

Melanom, dr Dragana Petrović Popović
foto: Privatna Arhiva

Koliko je opasan?

Melanom koji se otkrije u odmakloj fazi predstavlja maligni tumor i kao takav predstavlja jedan od najmalignijih tumora. Ipak, danas na raspolaganju imamo niz terapijskih modaliteta pa se i pacijentima sa metastatskom bolešću može pružiti lečenje koje omogućava kvalitetan život i produžetak života. Ali kod melanoma koji je se otkrije i operiše u ranoj fazi može se očekivati i potpuno izlečenje.

Da li melanom nakon što se ukloni može da se ponovo pojavi?

U zavisnosti od određenih karakteristika melanoma slede dalje redovne kontrole i praćenja kao i kontrole svih ostalih promena na koži. Pacijenti koji su jednom imali melanom, imaju malo veći rizik da tokom života imaju još jedan ali to nije pravilo.

Da li melanom može da nastane povredom mladeža? Iako je ovo mišljenje široko zastupljeno nema naučnih dokaza da je to tačno. Ali opekotine kože od sunca posebno u detinjstvu i ponovljene opekotine kože od Sunca kao i upotreba solarijuma povećavaju rizik od nastanka melanoma.

Šta znači PH analiza mladeža?

PH ili patohistološka analiza predstavlja analizu operisane promene koju patolog analizira pod mikroskopom i nakon toga postavlja dijagnozu i opisuje odredjene karakterisktike koje su bitne za tip tumora i dalje lečenje.

Da li melanom može da metastazira?

Može, upravo metastatsko širenje bolesti melanom čini vrlo malignim tumorom i zato je jako bitno da bude otkriven u što ranijoj fazi kada je potencijal za metastaziranje sveden na minimum.

Koje sve lekare treba da posetim i konsultujem ako ima melanom?

Potrebno je da se rednovno, jednom mesečno vrši samopregled kože, jednom godišnje pregled kod dermatologa ili češće ako je lekar tako odredio, ako je neka promena sumnjiva na melanom ili neki drugi tumor kožepotrebno je operisati je kod specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetkske hirurgije.

Da li pacijent sme sam da ukloni melanom?

Melanom se leči operacijom koju obavlja specijalista plastične, rekonstruktivne i estetkse hirurgije u operacionoj sali prema protokolima za lečenje melanoma. Apsolutno je zabanjena upotreba bilo kojih metoda koje ne omogućavaju radikalnost operacije i adekvatnu patohistološku analizu.

Koji su simptomi melanoma?

Simptomi su najčešće promena u izgledu mladeža na koži ili novonastala promena na koži. Zgodno je slediti ABCDEF pravilo, A ako se radi o asimetriji promene, B o nepravilnom izgledu ivica promene, C za promenu boje ili prisustva više boja, D za veličinu promene da li je promena veća od 5mm, E u smislu evolucije odnosno toka promena i F da li promena raste u visinu odnosno iznad kože.

Melanom, dr Dragana Petrović Popović
foto: Privatna Arhiva

Šta je to samopregled mladeža?

Samopregled je najjednostavnija metoda prevencije i svako je može sprovesti sam jednom mesečno u svojoj kući tako što će pregledati celu kožum odnosno sve delove tela kao i poglavinu, dlanove, tabane i nokte.

Da li sunce uzrokuje nastanak melanoma? Da, štetni UV zraci dovode do oštećenja koji dovode do nastanka melanoma kao i uputreba solarijuma koji je u neki zemljama potpuno zabranjen, a u većini zemalja je zabanjen mlađima od 18 godina.

koža, melanom
foto: Shutterstock

Kako se prevenira nastanak melanoma?

Adekvatnom zaštitom od sunca, upotrebnom krema sa zaštitnim faktorom, sunčanih naočara, šešira, adekvatne garderobe u letnjim mesecima ili u toku rada na otvorenom, ne upotrebljavati solarijum i vršiti redovne preglede promena na koži i slušati savete lekara.

Da li preventivno treba uklanjati zdrave mladeže? Ne, mladež predstavlja normalnu pojavi na koži i mladeže koji ne pokazuju nikakvu sumnju ne treba preventivno operisati. Mladeže treba redovno pregledati i operisati samo one koje lekar okarakteriše kao sumnjive.

kurir.rs/PDV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track