SAZNAJTE SVE O MALIGNIM TUMORIMA USNE DUPLJE: Dr Igor Đan otkriva šta su glavni FAKTORI za nastanak BOLESTI i koji su simptomi
Foto: Shutterstock

saveti onkologa

SAZNAJTE SVE O MALIGNIM TUMORIMA USNE DUPLJE: Dr Igor Đan otkriva šta su glavni FAKTORI za nastanak BOLESTI i koji su simptomi

Život -

Rak usne duplje je jedan od najčešćih kancera, ako ne i najčešći, kada su u pitanju maligni tumori vrata i glave.

Šta predstavlja glavne faktore rizika za nastanak bolesti, koji su simptomi, kako se uspostavlja dijagnoza i koliko je uspešno lečenje, za Lenu govori dr Igor Đan, onkolog.

dr Igor Đan,
foto: Privatna Arhiva

Dr sc. med. Igor Đan, naučni saradnik, radijacioni onkolog u Institutu za onkologiju Vojvodine

- Maligni tumori glave i vrata po učestalosti zauzimaju sedmo mesto u svetu u odnosu na sve malignitete. Pored karcinoma usne duplje, u maligne tumore glave i vrata spadaju i karcinomi larinksa, hipofarinksa, orofarinksa, nazofarinksa, sinonazalnih šupljina, kao i pljuvačnih žlezda.

Najčešća forma malignih tumora usne duplje je planocelularni karcinom i javlja se u više od 90 odsto slučajeva. Tipovi karcinoma usne duplje su: karcinom unutrašnje strane obraza, tvrdog nepca, poda usne duplje, desni, usana, jezika, kao i karcinom pljuvačnih žlezda.

AKO IMATE OVE SIMPTOME - ODMAH KOD LEKARA!

Nažalost, mnogi ne obraćaju pažnju na simptome, često ih, posebno u jesen i zimu, povezuju s nekom respiratornom infekcijom.

zdravlje, doktor, grlo, bol, žena, tužna
foto: Profimedia

- Ni u kom slučaju se ne smeju zanemarivati simptomi kao što su: osetljivost usne regije, istanjena koža usta, bol jezika, bol vilice, otežano gutanje, osećaj stranog tela u grlu, otok na vratu. Čim se ovi simptomi jave i traju duže od tri nedelje, moramo posetiti nadležnog lekara i sa uputom otići kod specijaliste.

Kako da prepoznamo da li je ranica u ustima nastala od tvrde hrane, proteze, lošeg zagrižaja ili je znak bolesti?

- Maksilofacijalni hirurg, kao i ORL specijalista najbolje će proceniti da li je reč samo o običnoj ranici u ustima ili nečemu mnogo opasnijem.

UTIČE I GENETIKA

Zbog čega se javljaju ove vrste karcinoma?

- Najvažniji faktori rizika su prekomerna upotreba alkohola, pušenje ili žvakanje duvana, preterano izlaganje sunčevoj svetlosti, kao i seksualno prenosivi humani papiloma virus.

Pušenje, Cigareta
foto: Shutterstock

Koliko se oboljenje vezuje za genetski faktor?

- I genetski faktori, naravno, mogu znatno da deluju. Uz uticaj okoline, oni mogu dovesti do širokog spektra genskih i molekularnih promena.

Da li su sve generacije podložne nastanku raka?

- Najčešće obolevaju osobe starije od 40 godina. Srednja vrednost godina obolelih od karcinoma usne duplje je 63, a tek svaki peti oboleli je mlađi od 55.

GDE JE NAJOPASNIJI?

- Ako bih morao da odredim, to su rak jezika i poda usne duplje. Ukoliko su tumorske lezije većih dimenzija na pomenutim lokalizacijama, hirurški pristup je veliki izazov i lečenje se sprovodi kombinacijom hemioterapije ili biološke terapije uz radioterapiju. To može da donese benefit pacijentu, ali ne u onoj meri kao i kada je prethodno moguće operativno uklanjanje tumorske promene.

usna duplja, Kancer
foto: Shutterstock

Kako se uspostavlja dijagnoza i kolika je stopa preživljavanja ako se rano počne s terapijom?

- Kada se pacijent javi kod maksilofacijalnog ili ORL specijaliste, ako postoji sumnjiva promena u regiji usne duplje, uradi se biopsija. Nakon dobijanja patohistološkog nalaza i verifikovanja bolesti potrebno je precizno odrediti stadijum bolesti pomoću UZ, CT i/ili MR. Ako je reč o ranom stadijumu, mogućnost izlečenja je veoma velika.

Da li se često javljaju recidivi?

- Nažalost, u više od 60 odsto slučajeva bolest se otkrije u 3. ili 4. stadijumu, kada postoje i lokalne metastaze u limfnim čvorovima - tada nije u potpunosti moguće uništiti sve tumorske ćelije, pa se javljaju recidivi.

APEL NADLEŽNIMA

Koliko proces ozdravljenja ruši to što u Srbiji nisu prisutne sve metode lečenja?

Usta, Kancer
foto: Shutterstock

- Kada dođe do recidiva, lokalno ili se javljaju udaljene metastaze, mogućnosti lečenja kod nas se razlikuju od mogućnosti u EU i USA. Pod savremenim tretmanom rekurentne i metastatske bolesti u svetu podrazumeva se upotreba imunoterapije (same ili uz hemioterapiju) kod pacijenta koji imaju pozitivne biomarkere za upotrebu imunoterapije. U ostalim slučajevima je najbolji pristup kombinacija hemioterapije i biološke terapije.

U Srbiji se već osam godina koristi kombinacija biološke i hemioterapije, ali ne i za metastatsku bolest, i bez mogućnosti terapije održavanja. Dakle, nepotpuno i okrnjeno. Imunoterapija trenutno uopšte ne može da se koristi! UMOS i Udruženje onkologa glave i vrata nadaju se da će se u skorije vreme naši pacijenti lečiti prema dokazanim i proverenim protokolima.

Zubi, Grlo, Usta, Pregled
foto: Profimedia

Šta još imate da poručite našim čitaocima?

- Istakao bih da su prevencija, kao i rano otkrivanje karcinoma usne duplje od ključnog značaja. Ako budemo vodili računa o prevenciji, smanjiće se broj obolelih od karcinoma usne duplje, a oni koji ipak obole nadamo se da će ubrzo moći da imaju onkološki tretman kakav zaslužuju.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

03:31

OTKRILA SAM RAK DOJKE NA SVOJ ROĐENDAN! Ispovest hrabrih žena koje su odbile da budu deo crne statistike: ONE SE OVAKO BORE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track