ŽENI NOS RASTE NA RUCI! Lekar joj odstranili stari, pa napravili novi: Nije IZLAZILA IZ KUĆE 8 godina ni da oseti miris! (FOTO)
Foto: Facebook/CHU de Toulouse

SAD PONOVO IMA NOS

ŽENI NOS RASTE NA RUCI! Lekar joj odstranili stari, pa napravili novi: Nije IZLAZILA IZ KUĆE 8 godina ni da oseti miris! (FOTO)

Život -

Ženi koja je ostala bez nosa od raka pre osam godina lekari su uspeli da izrastu novi i to na njenoj ruci. Sesil, koja živi u Tuluzi u Francuskoj, uklonjen je deo originalnog nosa 2013. nakon što joj je dijagnostikovan rak sinusa. Iako je operacija otklonila opasnu bolest, ostavila ju je previše ranjivom da bi mogla da napusti svoj dom i oduzela joj čulo mirisa.

Pre njenog lečenja od raka, lekari su napravili nos po meri koristeći 3D štampan biomaterijal i držali ga na ledu dok se tehnologija nije dovoljno razvila, a ove godine uspeli su da joj ga implantiraju pod kožu na podlaktici gde su ćelije i krvni sudovi urasli u njen novi nos tokom dva meseca. Zatim su joj ugradili novi nos na lice, a krvne sudove iznutra spojili su na one u njenim slepoočnicama.

Mama Sesil (50) rekla je da je oduševljena rezultatima, posebno činjenicom da sada može bolje da diše i da miriše svoju baštu. Govoreći za "20 Minutes", rekla je:

- Mogu da izađem, vraćam se u život. Čudesno je, ovaj biomaterijal je bio moje poslednje sredstvo i pozdravljam istraživanje i rad lekara koji su mi pomogli da izdržim. Ostala sam zatvorena u svom domu poslednjih osam godina. Kada si bolestan, izoluješ se i lice je ono što prvo vidiš.

Pre nego što su joj izrasli novi nos, lekari su pokušali da stave Sesil kožne transplantate kako bi zamenili izgubljeno tkivo, ali su oni umrli. Takođe su joj date proteze, ali se borila da ih zadrži na mestu. Tada su hirurzi dr Agnes Dupret-Bories i dr Bendžamin Valeri pitali da li bi bila zainteresovana za ponovni rast nosa. Odlučili su da implantiraju uređaj za nos na podlakticu jer je tamo tanja koža, slična onoj na licu.

Sesil je morala redovno da posećuje bolnicu dok je koža rasla kako bi se uverila da se pravilno razvija i da nema oštećenja. Posle dva meseca nos je dovoljno porastao da bi se mogao pomeriti do njenog lica. Da bi zamenili kožu skinutu sa njene podlaktice, koristili su graft sa njenih butina. Ostala je u bolnici 10 dana i dobila je antibiotike, pre nego što se vratila kući.

(Kurir.rs/Mirror)

Bonus video:

01:49

NIJE HTEO DA PRIČA O MILJANI KULIĆ, ALI JE ŠOKIRAO OVIM! Dejan Milićević za Kurir TV: Operacija želuca je POTPUNO BEZBEDNA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track