ČUDNA STATISTIKA: Svaka druga žena u Srbiji smatra da je najbitnije da ima muža
Foto: Profimedia

Rađeno istraživanje

ČUDNA STATISTIKA: Svaka druga žena u Srbiji smatra da je najbitnije da ima muža

Žena -
Žene se u Srbiji osećaju nezaštićeno, a polovina njih ne oseća da se iko bori za njihova prava

Tek svaka petnaesta žena smatra da su političarke te koje se bore za prava pripadnica lepšeg pola. Svaka druga ženska osoba u Srbiji smatra da je savremenoj ženi u životu najvažnije da ima muža, pokazalo je istraživanje "Politike" i Agencije "Faktor plus", koje je urađeno na reprezentativnom uzorku od 400 ispitanica iz gradskih i prigradskih naselja u Srbiji.

Ovo istraživanje je pokazalo da tek svaka treća naša sugrađanka smatra da su savremenoj ženi najpotrebniji obrazovanje, sreća, samostalnost ili internet. Procenat onih koje ističu važnost veš-mašine i telefona u životu savremene žene manji je od pet odsto.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Polovina žena smatra da se niko ne bori za njihova prava, a trećina njih ocenjuje da se za "žensku stvar" bore žene iz civilnog sektora. Tek svaka petnaesta žena smatra da su političarke te koje se bore za prava pripadnica lepšeg pola.

Prema rezultatima ovog istraživanja, naše žene su prilično ambivalentne i podeljene oko "radnog učinka" Klare Cetkin.

Naime, polovina njih smatra da je emancipacija doprinela da se osećaju jednake s muškarcima, a 40 odsto njih kaže da rodna ravnopravnost nije donela ništa konkretno, jer sada rade u dve smene – i na poslu i kod kuće.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Trećina žena smatra da je položaj pripadnica lepšeg pola u Srbiji dobar, a isti procenat njih ocenjuje da je status žena loš. Svega trećina dama kaže da im je važno da njihovo zanimanje na vizitkarti bude napisano u ženskom rodu i da se predstavljaju kao policajke, psihološkinje...

Ilustrativni dokaz teze da je ekonomska kriza istanjila i džepove naših dama jesu i njihovi odgovori na pitanje koliko novca mogu da izdvoje za lična zadovoljstva.

Naime, tek svaka deseta žena može sebi da priušti frizera i rekreaciju jednom nedeljno, a tek svaka petnaesta može da uživa u šopingu i kozmetičaru. Uprkos tome, trećina dama odlučila je da jednom nedeljno ide u kafanu ili klub.

Šta je savremenoj ženi najpotrebnije:

50 odsto – muž, 35 odsto – obrazovanje, internet samostalnost, sreća, 7 odsto – ne znam, 5 odsto – veš mašina

Kako biste ocenile položaj žena u Srbiji:

36 odsto – dobar, 29 odsto – loš, 21 odsto – kao u drugim zemljama, 10 odsto – loš, 4 odsto – veoma dobar.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

(bebac.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track