OPASNO: Žene koje piju kontraceptivne pilule češće obole od neizlečive bolesti
Foto: Profimedia

Vodite računa

OPASNO: Žene koje piju kontraceptivne pilule češće obole od neizlečive bolesti

Žena -
Lekovi i hirurgija mogu da pomognu u smanjivanju simptoma, ali ne postoji lek. Nekima koji su oboleli od ove bolesti činilo se neizdržljivo i izvršili su samoubistvo.

Uzimajući kontraceptivne pilule tru puta se povećava rizik od razvoja neizlečive bolesti i digestivnog sistema, upozorili su lekari.Slučajevi Kronove bolesti počeli su da se pojavljuju u velikom broju još od 1960. godine, a istraživači sada veruju da je rasprostranjena upotreba kontraceptivnih pilula jedan od glavnih razloga za ovaj dramatičan porast. Oni su pronašli polne hormone u pilulama koji mogu da oslaba creva, stvarajući tako idealne uslove za Kronovu bolest.

Lekari takođe strahuju da ponovna upotreba pilule za "jutro posle" sadrži čak veće doze hormona nego dnevne tablete.Kronova bolest podrazumeva bolne upale digestivnog sistema, najčešće creva. To čini da se teško vari hrana i rezultira dijarejom, zamorom i anemijom. Ako se bolest razbukti može da bude toliko loše da je rad skoro nemoguć i to dovodi do duhih perioda izostnka sa posla.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Lekovi i hirurgija mogu da pomognu u smanjivanju simptoma, ali ne postoji lek. Nekima koji su oboleli od ove bolesti činilo se neizdržljivo i izvršili su samoubistvo. Najmanje dve Britanke su zbog Kronove bolesti sebi oduzele život.

Doktor Hamed Kalili, harvardski gastroenterolog, rekao je da su slučajevi Kronove bolesti u porastu za 2 ili 3 puta u poslednjih 50 godina, otkako je počela široka upotreba kontraceptiva. prema istraživanju u Britaniji jedna žena u 650 ima ovu bolest.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Studija koja je učinjena na 230.000 žena pronašla je da je rizik triput veći kod žena koje su koristile pilule 5 ili više godina od onih koje nikada nisu pile. Britanska studija došla je do istog zaključka.Međutim, sada se radi na novoj studiji koja pokazuje da žene koje imaju genetski preduslov za ovu bolest imaju više razloga da se brinu ako su na piluli, od onih koje nemaju.

Šta je Kronova bolest?

To je bolest koja izaziva zapaljenje digestivnog sistema. Oboleli će imati periode dobroz zdravlja, ali i periode kada će se njihovi simptomi rasplamsati. Trenutno ne postoji lek za ovu bolest, ali hirurgija i lekovi mogu da daju pacijentu dug period bez simptoma.Uzrok Kronove bolesti nije dobro shvaćen. Neki stručnjaci veruju da je uslov delimično nasledan, kao abnormalna reakcija imunog sistema na određene bakterije u crevima. Virusi, bakterije, ishrana, pušenje i stres su sve okidači sredine, ali ne postoje definitivni dokazi da je bilo koji od njih uzrok Kronove bolesti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Simptomi:

- Bol u stomaku praćen dijarejom

- Umor i zamor

- Generalno osećaj da vam nije dobro

- Mali čirevi u ustima

- Gubitak apetita i telesne težine

- Anemija - smanjen nivo crvenih krvih zrnaca

(Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track