Ovako svakodnevno uništavate svoje zube!
Foto: Shutterstock

PRAVITE LI I VI OVE GREŠKE?

Ovako svakodnevno uništavate svoje zube!

Žena -
Pogrešan način pranja, loš izbor pića ili paste za zube... Pogledajte kako sve uništavate svoj osmeh

Ovaj članak je preuzet sa sajta Men's Health.NE POSEĆUJETE STOMATOLOGA

Perete ih svakodnevno, koristite konac za zube i antibakterijsku tečnost za ispiranje usne duplje, a čak ste otkrili i prirodan način da sami uklonite kamenac sa zube? Možda imate dobre navike i održavate oralnu higijenu, ali to ne znači da ne treba jednom godišnje da odete na kontrolu kod stomatologa.„Mislite o ustima kao o mašini: morate da je održavate i da odete na jednogodišnji tehnički pregled“, kaže stomatolog Bil Kon.

PRESKAKANjE PRANjA ZUBA I KORIŠĆENjE KONCA ZA ZUBE

Verovatno pretpostavljate da nije poželjno da preskačenje redovno pranje zuba i korišćenje konca za zube, ali niste svesni koliko zapravo može da vam šteti ako preskačete dva puta dnevno pranje zuba i jednom dnevno čišćenje."Vaša usta su puna bakterija sve vreme“, kaže Kon. „Kada određene bakterije provedu na vašim zubima dovoljno dugo, počinju da prave kolonije i da proizvode kiselinu, koja može da upropasti vaše zube."

NEPRAVILNA TEHNIKA PRANJA ZUBA

Nije stvar samo u držanju četkice za zube i njenom premeštanju po vašim ustima, već je bitno da koristite određenu tehniku.„Jedna od metoda koju učimo jeste kretanje četkicom u manjim krugovima umesto sa jedne na drugu stranu. Forsiranje pranja zuba sa jedne na drugu stranu u kombinaciji sa abrazivnim pastama može da ošteti vaše zube.", kaže Kon.Ako koristite paste za izbeljivanje zuba, budite pažljivi jer one imaju tendenciju da budu oštrije od drugih.

PASTA ZA ZUBE BEZ FLUORIDA

Neke paste, posebno prirodne, ne sadrže fluorid. Radi se o tome da vam je ipak potreban fluorid kako biste održali zube što zdravijim. Fluorid je veoma bitan, jer osim ako ne uklonite svaki delić plaka svaki dan, fluorid može da pomogne oporavak zuba čak i nakon što ih bakterija ozledi“, kaže Kon.

KORISTITE ZUBE KAO ALAT

„Ako koristite zube da otvorite torbu, grickate nokte ili da otvorite flašu budite svesni da možete ozbiljno da oštetite vaše zube.“, kaže Kon.Tokom godina, ivice vaših zuba postaju oštećene i izlizane, što ih čini podložnijim za povrede.

ČESTO KONZUMIRANjE SLATKIH GAZIRANIH SOKOVA

Šećer i soda su ljuti neprijatelji vašeg blistavog osmeha, pa ako uživate u ispijanju ovih napitaka, morate da budete spremni na rizik i da češće i bolje vodite brigu o oralnoj higijeni.SA SAJTA MEN'S HEALTH PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Kako da se izborite sa hemoroidima?Tajna ženskog orgazma krije se u vašim prstima!RUČAK ISPOD 400 KALORIJA: Salata sa testeninom i povrćemIzbegavaj ova četiri mesta na ženskom teluSNAGA I NADMOĆ: Kako trenira Džo Hart?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track