NIKAD ZADOVOLJNA: Iza svake uspešne žene stoji džangrizava majka
Foto: Profimedia

A gde je tu tata

NIKAD ZADOVOLJNA: Iza svake uspešne žene stoji džangrizava majka

Žena -
Naime, studija koja je sprovedena na britanskom Univerzitetu Eseks, pokazala je kako iza uspešnih žena stoje njihove majke koje su pred njih ceo život postavljale velika očekivanja

Poznata je uzrečica kako iza svakog uspešnog muškarca stoji žena koja mu je podrška, ali ko stoji iza uspešnih žena? Ako je verovati najnovijem istraživanju, iza svake uspešne žene stoji njena mama. I to ona koja stalno prigovara.

Naime, studija koja je sprovedena na britanskom Univerzitetu Eseks, pokazala je kako iza uspešnih žena stoje njihove majke koje su pred njih ceo život postavljale velika očekivanja. U istraživanju je učestvovalo 15.000 ispitanika mlađe životne dobi. Pokazalo se kako je za određivanje daljeg uspeha deteta, ključno upravo tinejdžersko razdoblje.

foto shutterstock
foto shutterstock

Premda to vredi i za dečake, na njih očekivanja roditelja ipak utiču u manjoj meri. Razlog tome je što su muškarci generalno manje skloni ugađanju i opterećivanju tuđim mišljenjima i očekivanjima.

Visokih očekivanja i kritičnost prema devojčicama povećava šanse da one upišu i završe fakultet, pre pronađu posao i imaju veće plate. Osim toga, smanjuje se rizik da ostanu u drugom stanju u tinejdžerskoj dobi, zaključili su naučnici.Pritisak mogu da stvore i očevi, ali majke su te koje su obično kritičnije prema ćerkama, dok su očevi kritičniji prema sinovima.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track