NOVI SJAJ ZA VAŠE KUPATILO: Kako da ofarbate stare keramičke pločice
Foto: Profimedia

URADI SAM

NOVI SJAJ ZA VAŠE KUPATILO: Kako da ofarbate stare keramičke pločice

Žena -
Ukoliko imate stare keramičke pločice, a niste u situaciji da ih promenite, farbanje može biti rešenje

Ovaj tekst preuzet je sa sajta Lisa

Čišćenje pločica blagim abrazivom, osim što će ukloniti svu nečistoću s pločice, delovaće na glatku površinu i smanjiti sjaj.

Kad se uverite da je površina čista, treba da agresivnije prionete na uklanjanje glatkog sjaja s pločica. Najbolji način da to učinite je pomoću ručne kružne brusilice. Koristite brusni papir granulacije 220. Brušenjem ćete ukloniti glatki sloj kao i tragove koji bi se mogli kasnije u toku bojenja pojaviti.

Nakon što ste izbrusili sve površine, temeljno očistite svu prašinu koja je preostala od brušenja. Korišćenjem kvalitetnog i visoko adhezivnog temelja za boje naprvite podlogu na koju ćete naneti boju. Nanesite temeljnu boju četkom kako bi obradili uglove, a kratkim valjkom nanosite na glatke površine. Ostavite da se temeljna boja osuši, prema uputstvu na kanti, a tada nanesite drugi sloj.

Kad se temelj osuši, uzmite novi brusni papir granulacije 220 i sasvim lagano pređite njime preko površine pločica s temeljenom boju. Ne treba ukloniti temelj, već samo izravnati sve neravnine koje su eventualno preostale od nanošenja. Uverite se da je površina savršeno spremna za bojenje.

Na tako pripremljenu podlogu nanesite lateks boju na uljnoj bazi u odabranom tonu i premažite polusjajnim ili sjajnim alkaidnim premazom. Trebalo bi da imate razređivač za boju pri ruci kako bi očistili mrlje od boje i temelja, kao i veću količinu zaštitnog papira za zaštitu ostalih površina.

Izvor: D&D

Sa sajta Lisa pročitajte još:

Najkraći plan za čišćenje kupatila: 3 minuta za svakodnevno održavanje

Održavanje kupatila: super sjaj za vaš umivaonik

Kako da očistite slivnik umivaonika i da ga održavate čistim

4 odlične ideje za renoviranje kupatila: drvo, vintidž, mermer i keramika

Održavanje kupatila: super sjaj za vaš umivaonik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track