BRIGE VAS UBIJAJU SVAKI DAN: Evo kako da zaustavite preterano razmišljanje!
Foto: Thinkstock

Začaran krug misli

BRIGE VAS UBIJAJU SVAKI DAN: Evo kako da zaustavite preterano razmišljanje!

Žena -
Dokazano je da preterano razmišljanje može da škoditi ljudskoj performansi i da dovede do teskobe i depresije, posebno kod žena jer one češće razmišljaju o stresu i razočaranjima

Svako od nas se trudi da ostane pozitivan u svojim razmišljanjima, ali ponekad skliznemo u negativne obrasce koji u našim životima mogu da ostave pustoš. Možda razmišljamo o svojim greškama ili stresu kroz koji trenutno prolazimo, možda previše analiziramo pojedine situacije, nalazimo niz loših događanja u životu i više ne vidimo ona dobra. Uplitanjem u takav način razmišljanja mi počinjemo da osećamo teskobu i teško pronalazimo način da se izvučemo iz takvog obrasca slaganja misli.

Ako se često nalazite u tom začaranom krugu, vi ste ono što bi psiholozi nazvali preživač misli ili osoba koja preterano razmišlja. Dokazano je da preterano razmišljanje može da škoditi ljudskoj performansi i da dovede do teskobe i depresije, posebno kod žena jer one češće razmišljaju o stresu i razočaranjima.

Preterano razmišljanje se odnosi na nekoliko različitih stvari. S jedne strane je to uplitanje u mrežu razmišljanja o jedno te istoj stvari kada ju je iznova analizirate, žalite zbog svojih postupaka ili razmišljate o budućnosti nečega.

S druge se strane to može da se odnosi na preterano razmišljanje pri odlučivanju gde se ponovo javlja analiziranje eventualnog problema sve do tačke kada više niste sposobni da donesete odluku.

Ukratko, preterano razmišljanje jeste ono kada više ne možete da razmišljate o ničem drugom što počinje uticati na vaš život na negativan način. Ne smatrajte se zato lošom osobom jer takve su osobe obično dragi, inteligentni ljudi koji brinu o drugim osobama u njihovim životima.

Međutim, nažalost, tom prevelikom brigom često od sebe oteraju upravo one osobe o kojima najviše brinu zato što često postaju opsesivne, uznemirene, depresivne i negativne i njihovo društvo postaje na neki način zamorno.

Kako se izvući iz takvog obrasca razmišljanja i prevelike brige?Prvi je korak prihvatanje činjenice da jeste takva osoba i da postoji problem jer, ako odlučite da zstavite glavu u pesak i negirate stvarno stanje, situacija će se samo pogoršati. Ukoliko niste sigurni jeste li takvi, pitajte članove porodice i prijatelje što oni misle o tome. Posle ovog prvog i najvažnijeg koraka sledi možda onaj najteži: oprostite sebi.

Mozak je u stvari taj koji vas uvodi u takav obrazac jer je to njegova prirodna tendencija. Kad se osoba nađe pod stresom ili biva oneraspoložena nekim događajem, mozak pokreće celi niz asocijacija i pokreće loše raspoloženje, a što je više negativnih događaja postojalo u prošlosti, veća je šansa da će on osobu uvući u takvo razmišljanje.

Pošto obratite pažnju na takvu vrstu razmišljanja, udahnite duboko. To je najbolji i najbrži način trenutnog opuštanja. Verojatno ste to i nesvesno učinili mnogo puta kad ste se našli suočeni s problemom: glasan uzdah.

Disanje opušta, vraća osobu u sadašnjost i hrani mozak potrebnim vazduhom. Mnoge osobe koje preterano razmišljaju često vole da pričaju o svojim brigama i sve kažu do najsitnijih detalja. Time se možete lako upustiti u beskrajnu petlju koja će vas vratiti na sam početaka ovog problema. Stoga, pričajte manje i smanjite stvaranje kortizola, hormona stresa, u telu čiju visinu ćete povećati nepotrebnim raspravljanjem i pričom.

Korisnije je, ukoliko imate potrebu, "to izbaciti iz sebe" da svoju zabrinutost napišete na papir. Time ćete rasteretiti um, a pošto pročitate napisano možda i shvatite banalnost nekih vaših briga.

Posle svega ovoga, krenite da radite. Zaposlite telo i um na bilo koji drugi način. Brza šetnja, igra s decom, bavljenje sportom, plivanje, trčanje, joga, slaganje ormara ili fioka - nađite aktivnost koja će vas smiriti. Um zaposlite igranjem karata, šahom, učenjem novog jezika, hobija, izrađivanja nakita, slikanja, bilo čime što je za njega novo i nepoznato.

Istovremeno, izbegavajte preterano gledanje vesti jer su one često ispunjene negativnostima koje će vas okupirati i ponovo naterati u brige dok istovremeno "gubite vrijeme" na nešto na što uglavnom ne možete uticati umesto da napravite nešto korisno i novo u svom životu. Naš um je sunđer i upija sve s čime se susretne.

I, na kraju, praktikujte koncentraciju. Osobe koje preterano razmišljaju često, u stvari, ne uspevaju da žive u sadašnjem trenutku.

"Ako ste depresivni, vi živite u prošlosti, ako ste teskobni, vi živite u budućnosti, a ako ste mirni, vi živite u sadašnjosti", rekao je Lao Tzu.

Postoje razne tehnike pomoću kojih to možete da ostvarite. Možda nemamo kontrolu nad nekim događanjima u našim životima, ali misli su svakako nešto što možemo da kontrolišeo. Misli nisu nametnute, njih biramo sami, a svaka misao utiče na nas i kreira našu stvarnost. Misli imaju svoju moć i predstavljaju oruđe kojim svoj život možete beskrajno zagorčati ili ga učiniti kvalitetnim i opuštenim dok uživate u svakom trenutku.

(Barbara Arbanas Kovačević/portalosuma.wordpress.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track