EVOLUCIJA NA DELU: Holanđani porasli 20 centimetara, Amerikanci najdeblja svetska nacija
Foto: Shutter

Prirodna selekcija još na delu

EVOLUCIJA NA DELU: Holanđani porasli 20 centimetara, Amerikanci najdeblja svetska nacija

Žena -
Viši ljudi, u ovom slučaju Holanđani, dokazano imaju više dece, kao i veći stopu preživljavanja novorođenčadi, što ukazuje na činjenicu da je prirodna selekcija još na delu

Holanđani su za 200 godina "porasli" za 20 centimetara, dok su Amerikanci danas najdeblja nacija na svetu, pokazalo je istraživanje o evolucijskim promenama koji su objavljeni u časopisu "Proceedings of the Royal Society".

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazuju da porast materijalnog bogatstva, poboljšanje ili pogoršanje ivotnih uslova, kao što su kvalitet prehrane i zdravstvene zaštite znatno utiču na fizičke promene, prenose mediji. Rezultati istraživanja tako su, između ostalog, pokazali i to da Holanđani postaju sve viši, u proteklih 200 godina "porasli" su za čak 20 centimetara i da geni koji uslovljavaju veći rast postaju učestaliji.

Naučnici, međutim, ovaj podatak povezuju sa prirodnom selekcijom više nego sa faktorima iz okoline.Viši ljudi, u ovom slučaju Holanđani, dokazano imaju više dece, kao i veći stopu preživljavanja novorođenčadi, što ukazuje na činjenicu da je prirodna selekcija još na delu, navodi se u izveštaju.

Što se tiče Amerikanaca, oni su dugi niz godina bili na samom vrhu lestvice kada je u pitanju visina, ali proteklih 150 godina taj se trend uveliko izmenio. Danas su najdeblja nacija na svetu, a visinom su ih pretekli mnogi evropski narodi, uz Holanđane i Danci, Norvežani, Šveđani i Estonci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track