UMESTO KUPOVINE NA PIJACI: Kako da napravite sami sir maskarpone
UŠTEDA ZA DOMAĆICE
UMESTO KUPOVINE NA PIJACI: Kako da napravite sami sir maskarpone
Komentariši
Foto: Shutterstock
Za ovu slatku kulinarsku avanturu - od šerpe do tanjira - neće vam biti potrebno više od sat vremena! Za sir koji napravite sami kod kuće nikad nema ozbiljne konkurencije
Zadovoljstvo je znati da za omiljeni kolač ili, jednostavno, ukusan namaz za sendviče možete da napravite sir maskarpone u kućnoj radinosti.
Nije potrebno previše iskustva, samo pažljivo pratite naša uputstva "korak-po-korak"!
Sastojci: 1,5l mleka 3 dcl kisele pavlake kašičica morske soli proceđen sok od dva limuna, bez pulpe
Priprema:
Zagrejte mleko, pavlaku i so na srednjoj temperaturi i često mešajte kako se ne bi hvatao kajmak. Nemojte dozvoliti da mešavina provri, već je zagrejte samo do, otprilike, 90 stepeni. Trebalo bi da to bude za oko 15 minuta.
Foto: Shutterstock
Dodajte limunov sok i polako promešajte. Sklonite šerpu s vatre i ostavite da stoji oko pet minuta. Kombinacija kiseline i toplote će izazvati zgrušavanje mleka pa će izdvojiti čvrsta masa i surutka.
Postavite u cediljku gusto cedilo - ili triput presavijeno obično cedilo - i polako sipajte smesu sa surutkom. Ostavite da stoji oko 20 minuta i povremeno odlivajte surutku.
Spojite krajeve cedila tako da se usirena masa skupi i izručite u činiju. Ako želite gušći sir, možete da ostavite da se cedi još sat vremena. Maskarpone može da stoji u frižideru do četiri dana.