NE PRETERUJTE DANAS: Ovo su namirnice koje smanjuju apetit!
Foto: Shutterstock

Ako ste na dijeti

NE PRETERUJTE DANAS: Ovo su namirnice koje smanjuju apetit!

Žena -
Idealno je pojesti jabuku pola sata pre obroka, jer će ona podstaći osećaj sitosti, što znači da ćete manje jesti

Pasulj, bademi, crna čokolada su novi saveznici u dijeti - namirnice koje sadrže dosta hranljivih materija, a malo kalorija. Naime, određene namirnice mogu da nas učine sitim duže i time smanje povećan apetit.

Ove mahunarke su bogate proteinima koji tijelu daju dugotrajan osjećaj sitosti, ali takođe sadrže i vlakna, antioksidanse i vitamine B grupe. S obzirom na to da vas dobro zasite, a i zdrave su, ove namirnice se preporučuju kada ste na dijeti.

Jabuka pre jelaIdealno je pojesti jabuku pola sata pre obroka, jer će ona podstaći osećaj sitosti, što znači da ćete manje jesti. Kako su pune vode i vlakana, jabuke su idealno voće za grickanje, a pojedina istraživanja su čak pokazala da je vaše telo potroši više kalorija vareći jabuke, nego što ih vi uneste jedući ih.

Supa pre obrokaSupa je idealan početak svakog ručka. Tanjir supe sadrži vrlo malo kalorija, a puno vitamina i minerala, osim toga što ćete posle supe pojesti 20 odsto manje glavnog jela. Takođe, supa fizički zauzima dosta mesta u stomaku, pa je jasno da posle ne možete da pojedete naročito veliku količinu hrane.

Foto: Profimedija
Foto: Profimedija

Krastavci za metabolizamSadrže malo kalorija, a puno vode i to ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele da smršaju. Krastavci simuliraju proizvodnju hormona koji iz creva i želuca šalju mozgu impuls da ste siti. Ujedno deluju i kao probiotici.

Foto: Beta
Foto: Beta

Bademi suzbijaju gladOrašasti plodovi, a naročito bademi, vrlo su korisni u suzbijanju osjećaja gladi, jer su bogati zdravim nezasićenim mastima, proteinima i vlaknima. Osim toga regulišu metabolizam i nivo šećera u krvi, čiji pad je odgovoran za osjećaj gladi.

Foto: Vikipedija
Foto: Vikipedija

Voda zavarava osećaj gladiKada smo čak i blago dehidrirani, može nam se učiniti da smo gladni, jer su simptomi gladi i žeđi vro slični. Kada dobijete napad gladi, popijte vodu i sačekajte 10 minuta, jer su velike šanse da će vas proći.

Foto: Profimedija
Foto: Profimedija

(Radiosarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track