OBRADUJTE GOSTE: Napravite sami neodoljive i šarene Makaronse
Foto: Profimedia

Ukusna poslastica

OBRADUJTE GOSTE: Napravite sami neodoljive i šarene Makaronse

Žena -
Francuska poslastica u raznim bojama, odličnog ukusa, koja pomalo podseća na naše vanilice

Od sada i vi možete napraviti poslastice koje će oduševiti sve vaše goste.

Neophodni sastojci (za 10 macaron-a):

1 belance (tačnije 35 g)

25 g kristal šećera (možete kombinovati sa vanilin šećerom)

45 g bademovog brašna (Možete dodati i 10 g mlevenog keksa)

60 g šećera u prahujestive boje po potrebi (u prahu ili u gelu)

Priprema:

Belance mutiti, pa kada zapeni postepeno dodavati kristal šećer i miksati na najmanjoj brzini. Možete mutiti mikserom ili mutilicom.

U belance zatim treba dodati boju i umutiti je.Polako dodajite u smesu i bademovo brašno koje ste prethodno sjednili sa šećerom u prahu i prosejali (ukupno 100 g ili koji gram više).

Sve lepo sjediti špatulom. Mešati polako.Ako ste nedovoljno izmešali smesu ili ste je premešali, nećete dobiti prave macaronse.Idealno izmešana smesa curi u neprekidnom mlazu sa špatule i ne ostavlja trag kada dođe u dodir sa preostalom smesom - sjedinjuje se sa njom.

Sada sledi oblikovanje. Treba koristiti poslastičarsku kesu sa ravnim nastavkom prečnika oko 1 cm. Istiskujte "puslice" na papir sa razmakom od 2-3 cm. Potrudite se da sve "puslice" budu iste veličine ili prethodno nacrtajte krugove.

Udarite plehom nekoliko puta u radnu površinu kako bi iz macaroonsa izašao vazduh.Potom sledi faza sušenja macarons-a na vazduhu. Treba ih sušiti oko sat vremena. A da li suvi, proverićete dodirom. Ako se macaronsi ne lepe za prst, možete ih peći (na njima ostaje udubljenje od prsta) .Pecite ih u zagrejanoj rerni 13-15 minuta na 130-140 stepeni (u zavisnosti od jačine vaše rerne). Tokom pečenja, otvarajte rernu nekoliko puta kako bi vlaga izašla napolje i kako biste proverili da li su macaroons-i pečeni.

A da li su pečeni, proverićete ponovo dodirom - ako se prilikom dodira unutrašnjost ne mrda, oni su gotovi. U suprotnom ih treba peći još koji minut. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade, a onda ih skinite sa papira (budite pažljivi ako se malo zalepe za papir).I to je sve.

Macaronsi su sada spremni za filovanje. Kada je reč o izboru fila, slobodno pustite mašti na volju.

(Prva.rs/domacicazavas.blogspot.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track