ŽENA ZA UTEHU Ispovest robinje: Trebala sam da zadovoljim 50 vojnika na dan
Foto: Profimedia

Traže izvinjenje

ŽENA ZA UTEHU Ispovest robinje: Trebala sam da zadovoljim 50 vojnika na dan

Žena -
Jedna od 200 000 žena koje su u vreme Drugog svetskog rata služile kao seksualne robinje za vojnike, ispričala je svoju priču

Kada je imala samo 15 godina, danas 87-godišnja Japanka, Li Ok Seon oteta je na ulici kada se vraćala s posla. Mesto na kom je završila promenilo joj je život. Nakon što je postala robinja u seks bordelu za japanske vojnike u Drugom svetskom ratu, njena agonija je trajala pune tri godine.Od nje se očekivalo da 'uteši' i do 50 japanskih vojnika na dan. Li Ok-Seon jedna je od desetak preživelih 'žena za utehu' kojih je za vreme Drugog svetskog rata na području Japana bilo oko 200 000. Većina njih bila je s korejskog poluostrva, a bile su prisiljene da služe kao seksualne robinje vojnicima u periodu od 1932. do 1945. godine.87-godišnjakinja trenutno vodi spor s japanskom vladom vredan 16 miliona funti, koliko iznosi tražena odšteta za pretrpljene duševne i fizičke boli kao seksualna robinja.Zajedno s još 11 preživelih žena, koje ukupno traže 1.3 miliona funti, svaka, na sudu u Kaliforniji, Li traži priznanje vlade i preuzimanje odgovornosti za ono što je pretrpela prilikom iživljavanja japanskih vojnika. Takođe zahteva izvinjenje japanske vlade zbog preživlelih trauma.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

"Uhvatili su me za ruke i nisam mogla da se pomeram, sledećeg dana stavili su me u automobil", priseća se Li koja je posle otmice završila u mestu Janjin u okupiranoj Kini, nedaleko od granice sa Severnom Korejom."Imala sam samo 15 godina, ali čak i one mlađe od mene dobile su naredbu kako moraju da prime između 40 i 50 vojnika na dan", rekla je Li koja je bila zarobljena s još pet devojaka koje su japanski vojnici svakog dana silovali."Bilo je toliko teško da je veliki broj žena odlučilo da uzme svoj život tako što bi se udavile ili obesile", ispričala je.Njen pakao počeo je kada je imala samo sedam godina, kada su joj roditelji rekli kako nemaju dovoljno novca da joj plate školovanje. Kako bi pomogla svojoj porodici jedna je žena predložila da je usvoji i tako joj omogući školovanje koje zaslužuje. Njeni roditelji su pristali na to. Ali umesto da ide u školu, Li je bila prisiljena da radi u restoranu čija je vlasnica bila žena koja je usvojila.Kasnije je bila prodata kao radnica u lokalni pab, posle toga bila je oteta. Prisetila se uvreda, ali i batina koje bi dobijala i rekla da što je viši čin neki od vojnika posedovao, time je bio okrutniji."Govorili su mi da sam drska, i kako će me ubiti. Neprestano su me tukli, vadili noževe i pretili smrću", priseća se Li koja trenutno živi u centru za seksualne robinje nedaleko od Seula."Izgubila sam vid, sluh i zube zbog neprestanih batina koje bi dobijala", rekla je.Jednom prilikom je pobegla, ali ubrzo je vraćena u bordel, a kaže kako još uvek nosi ožiljke koje je zbog tog pokušaja begstva zadobila.

"Bila sam u agoniji, neprestano su nas tukli, bilo je nemilosrdno. Prema nama se odnosilo kao prema psima, a ne kao prema ljudskim bićima", rekla je 88 godišnja Jo Hi-nam, još jedna 'seksulana robinja' japanske vojske za vreme Drugog svetskog rata.Dok je 1993. glavni sekretar tadašnje vlade Johei Kono ponudio izvinjenje seksalnim robinjama, prošle godine vlada je najavila kako će preispitati to izvinjenje. Japanski premijer rekao je kako vlada s tim slučajima nije imala nikakve veze i da im ne duguje izvinjenje. Zbog toga što ih tretira kao lažljivice, 11 žena pokrenulo je sudski postupak.

(Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track