Najnovije vesti

BOJE UTIČU NA ŽIVOT: Srebrni automobil vam može spasti život, od žute ogladnimo...
Foto: Shutter

Pažljivo birajte

BOJE UTIČU NA ŽIVOT: Srebrni automobil vam može spasti život, od žute ogladnimo...

Žena
21:38h
Sve što nas okružuje u nama budi emocije, pozitivne ili negativne, pa tako i boje

Ako želite da izgubite kilograme, žutu boju morate da izbegavate jer otvara apetit, dok srebrna može da vam spasi život.

1. Muškarci i žene boje vide različito

Postoji specifičan gen zahvaljujući kojem vidimo i interpretiramo crvenu boju, otkrili su istraživači sa Univerziteta Arizona. Žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju samo jedan. Zbog toga žene razlikuju nijanse crvene, a muškarcima je crvena - crvena. Zato žene koje ne mogu da se odluče za nijansu ruža ne treba da se brinu jer muškarcima to nije bitno, svaka će im biti crvena.

2. Srebrna boja auta može da vam spasi život

Kod odabira automobila ne zamarajte se previše celim spektrom boja u ponudi. Srebrna je najbolji izbor jer je lako uočljiva na putu, posebno ako je vidljivost slaba, a to može da vam spasi život, pokazuju studije. Osim toga, srebrnu boju je lakše održavati jer se prljavština manje vidi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Ružičasta smiruje živce

Da bi smirili razuzdane zatvorenike i agresivne pacijente, zidovi zatvora i mentalnih institucija često su obojeni u ružičasto. Ta boja pomaže da se drže pod kontrolom, odnosno smiruje im živce. Dakle, ružičasta nije rezervisana samo za Barbi devojke, njihove ljubimce, kuće, automobile...

4. Jarke boje vode novim prijateljima

Studije pokazuju da su boje odgovorne za 62 do 90 odsto uticaja na prvi utisak kod međusobnog upoznavanja. Znači, ako volite da nosite crnu boju ili neku neutralnu, vreme je da osvežite garderobu narandžastom ili ljubičastom. Ko zna, možda vam baš ta sitnica usmeri život u novom smeru, uz nove prijatelje, partnera ili novi posao.

5. Plava je najpopularnija boja

Na celom svetu, plava boja je najomiljenija i čak 40 odsto stanovništva je bira u svakodnevnom životu. Na drugom mestu po popularnosti je ljubičasta, ali je daleko iza plave jer je preferira tek 14 odsto ljudi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Boje mogu da budu zastrašujuće

Postoje ljudi koji panično strahuju od boja, kao da im od gledanja boja život visi o koncu. Oni pate od hromofobije - poremećaja zbog kojeg su im boje zastrašujuće. Neki burno reaguju na određene nijanse, a drugi na boje generalno. Simptomi su mučnina, vrtoglavica, otežano disanje, osećaj panike, povišen broj otkucaja srca, visoki krvni pritisak, teskoba, ošamućenost, glavobolja itd. Postoje posebne terapije koje pomažu ljudima da se reše ove fobije.

7. Od žute ogladnimo

U kuhinji nije dobro držati žutu i narandžastu boju jer otvaraju apetit. Ako planirate da idete na dijetu, sklonite iz vidokruga sve predmete tih boja. I obratite pažnju na restorane i ostala mesta gde služe hranu, jer znaju da koriste taj fenomen - što su gosti gladniji, njihova "kasica prasica" je bogatija.

8. Smeđu boju su zvali "mumija"

Stari Egipćani su imali naziv za smeđu boju po mumijama, zvali su je "mumija". Bila je to doslovce vrsta boje, a podsećala je na boju prave mumije. Naime, 35 dana nakon dehidratacije, mumificirano telo poprima smeđu boju zbog minerala gvožđa koji, nakon isparavanja tečnosti, postaje koncentrisaniji i daje smeđu boju.

(24sata.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...