7 TRIKOVA DA IZDUVATE STOMAK: Spremite se za plažu i kupaći na brzinu!
Foto: Profimedia

Lako i efikasno

7 TRIKOVA DA IZDUVATE STOMAK: Spremite se za plažu i kupaći na brzinu!

Žena -
Rešenje za izbegavanje nadutosti krije se u nekoliko ekspresnih rešenja koja će poput iglice probiti 'balon' i izravnati stomak

Uprkos prolivenom znoju i strogom režimu prehrane održavanom nedeljama pre skidanja u kupaći kostim brojne muči nepoželjna situacija naduvanog stomaka. Rešenje za izbegavanje nadutosti krije se u nekoliko ekspresnih rešenja koja će poput iglice probiti 'balon' i izravnati stomak

1. Kupka od gorke soliGorka so svoju najpopularniju primenu ima kao sastojak slanih kupki. Dve šoljice oko 400 grama gorke soli u kadi punoj tople vode deluje opuštajuće, a ova kupka podstiče i pojačano znojenje, što je dobar način za rešavanje viška tečnosti, toksina i celulita iz tela.2. Smanjene porcije povrćaPoznato je kako slana hrana i gazirana pića uzrokuju nadutost, ali i među zdravim namirnicama kriju se uzročnici naduvanog stomaka. Brokuli i kelj zbog obilja vlakna naduvavaju, što naravno ne znači da ih se u celosti treba odreći nego samo smanjiti porciju na tanjiru.

foto: Shutter
foto: Shutter

3. Omlet od belanaca

Pre odlaska na plažu pojedite omlet od belenaca koji deluju kao dijuretik. Uz to, dobićete potrebnu dozu belančevina koja će vas zasititi za celodnevni boravak na plaži."Voće konzumiranio kao desert nakon glavnog obroka nepoželjno je jer se teško razgrađuje u probavnom sistemu i stvara nadutost"4. Izbegavanje gaziranih pićaIzbegavajte sve što sadrži ugljen dioksid, poput gaziranih pića, jer je on glavni krivac za pojačane gasove. Osveženje možete da pronađete u puno zdravijim pićima poput ledenog čaja ili vitaminske vode. 5. Sporije gutanje hrane i pićaBrzo konzumiranje hrane i pića uzrokuje unošenje preterane količine vazduha i nadutost, kako bi je sprečili obrok jedite u mirnom okruženju i držite se malih zalogaja i sporog žvakanja hrane. Nakon obroka preporučuje se bar pet minuta provesti u kretanju koje će pokrenuti razgradnju hrane.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

6. Izbegavanje voća za desertVoće umesto kriške čokoladne torte, definitivno je zdraviji izbor za telo, ali efekat koji voće posle glavnog obroka izaziva nije nimalo poželjan. Naime voće munjevito brzo prolazi kroz probavni sistem zbog sastojaka vode i jednostavnih šećera, pa ukoliko ga pojedete nakon neke teže hrane biće potrebni sati da se razgradi. Voće ostaje zaglavljeno u probavi, pa nakon nekog vremena započinje i proces fermentacije koji vodi do nadutosti.Voće konzumirajte na prazan želudac ili kao prvi dnevni obrok čim se probudite, kako bi brzo prošlo kroz probavu i dalo vam maksimalnu količinu vitamina.7. Žitarice omekšane u vodi Žitarice poput kvinoje, semenke lana i orašasti plodovi izvor su proteina, vlakana i mnoštva vitamina. Međutim, nepravilna priprema ovih zdravih bombica može da dovede do neprijatne nadutosti, naime telo ih teško vari zbog fitinske kiseline kojom su obloženi a koja blokira rad enzima važnih za razgradnju hrane.Rešenje kojim ćete zdrave namirnica prilagoditi probavi je 'potapanje' preko noći u vodi s malo limunovog soka ili jabukovog sirćeta. 'Potapanjem' se uklanja fitinska kiselina, pa enzimi postaju pristupačniji, a u telo se otpušta više nutrijenata i hrana postaje lako svarljiva.(Zadovoljna.dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track