ZNATE LI KADA I KAKO SE PIJE KAFA: Nemojte da preterujete, poštujte vreme!
Foto: Shutter

Savet

ZNATE LI KADA I KAKO SE PIJE KAFA: Nemojte da preterujete, poštujte vreme!

Žena -
Postoji doba u danu kada smo prirodno budniji, što zavisi o nivou hormona kortizola u krvotoku.

To je hormon poznatiji kao hormon stresa, jer se otpušta u većim količinama kada se nalazite u opasnosti. Međutim, on je povezan i sa nivoom budnosti.

Prema već spomenutom biološkom satu, nivoi kortizola su prirodno povišeni između 8 i 9 sati ujutro, tačnije, na svom su vrhuncu. To je prirodni mehanizam tela koji vas budi.

Naučnici su otkrili da ispijanje kafe u to vreme ne pomaže daljnjem razbuđivanju koliko smanjuju efikasnost kofeina, a osim toga dugoročno se razvija otpornost prema tom opijatu. To znači da će vam zbog toga trebati više kafe u budućnosti i da će imati manje efekta.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zato se preporučuje ispijanje kafe nakon isteka vrhunca - tj. nakon 9 sati ujutro, a treba izbegavati i periode između 12 i 1 sat posle podne ali i 17.30 i 18.30 predveče, jer je kortizol visok i u tim satima.

Ovaj je ritam regulisan Suncem i ne zavisi o tome kada ste spavali ili odspavali. Osim toga, naučnici kažu i da je nivo kortizola prirodno povišena kada se tek probudite i da je zato najbolje s prvom kafom nakon buđenja pričekati sat vremena.

(metro-portal.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track