Evo šta se dešava u vašem telu kada se ljubite
Foto: Profimedia

Zdravo je za vaše živce

Evo šta se dešava u vašem telu kada se ljubite

Žena -
Romantično ljubljenje dio je čak 90 odsto ljudskih kultura, a osim užitka koje ono stvara, deluje pogodno i na vaš organizam

Iako je dokazano da je seks dobar za zdravlje, ne zaboravite na ljubljenje od kojeg vaše telo takođe može da profitira.

Romantično ljubljenje deo je čak 90 odsto ljudskih kultura, a osim užitka koje ono stvara, deluje pogodno i na vaš organizam.

Ako ste se ikad pitali što se događa u vašem telu dok se ljubite, saznajte u nastavku teksta. Ljubljenje povećava protok krvi. Verovali ili ne, usne su jako osetljive, čak su 200 puta osetljivije od vrškova prstiju. Ljubljenjem se stimuliraju završeci živaca na usnama što dovodi do povećanog protoka krvi, ali i do povećanja seksualne želje.Ljubljenje potiče rad nadbubrežne žlezde. Vaša nadbubrežna žlezda može da oseti uzbuđenje u vašem telu. Ona oslobađa adrenalin koji vodi do povećanog broja otkucaja srca, teškog disanja pa čak i znojnih dlanova.

Zbog toga se procjenjuje da se ljubljenjem može izgubiti i 100 kalorija. Ljubljenje opušta hemikalije u mozgu. Stimulacija živčanih završetaka do koje dolazi ljubljenjem prenosi signale u moždane opne. Ti signali oslobađaju neurotransmitere koji daju onaj topao, prijatan osećaj koji povezujemo sa zaljubljivanjem. Oslobađa se i oksitocin, odnosno hormon ljubavi, a endorfin preplavi telo zbog čega se osećate euforično i zanosno.

Ljubljenje podiže raspoloženje. U telu se oslobađaju serotonin i feniletilamin koji su glavni krivci za onaj osećaj vrtoglavice i sreće tokom ljubljenja. Dokazano je i kako ljubljenje podiže samopouzdanje i smanjuje napetost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track