ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Loši PMS simptomi mogu ukazivati na ozbiljne probleme
Foto: Shuter

Vodite računa

ŽENE, OBRATITE PAŽNJU: Loši PMS simptomi mogu ukazivati na ozbiljne probleme

Žena -
Veliki broj žena je iskusio užasne simptome predmenstrualnog ciklusa: strašne promene raspoloženja, bolne grčeve i bol u glavi. Međutim, imajući posebno loše simptome može biti rani znak ozbiljnijeg medicinskog problema, prema novom istraživanju.

U studiji objavljenoj u Američkom časopisu za epidemiologiju, istraživači sa Unvireziteta "Massachusetts" su otkrili vezu između teškog predmenstrualnog sindroma i hipertenzije kod žena. Žene koje imaju lošije simptome PMS-a imaju veće šanse da razviju visok krvni pritisak kasnije u životu.

"Koliko je meni poznato, ovo je prva velika dugoročna studija koja sugeriše da PMS može biti povezan sa rizikom od hroničnih zdravstvenih uslova u kasnijem životu", tvrdi epidemiolog Elizabet Berton Džonson, koja je vodila studiju.

Studija je pratila 3.500 žena tokom 20 godina trajanja, i one koji su doživele posebno loše predmenstrualne simptome su imale oko 40% veće šanse da razviju visok krvni pritisak. One su takođe imale i bliže veze sa hipertenzijom.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Rezultati je ostao jak i posle uzimanja u obzir drugih mogućih faktora kao što su pušenje, indeks telesne mase i porodične istorije visokog krvnog pritiska.Elizabet ističe da PMS predstavlja problem za čak 8 do 15% žena. Ona savetuje da i apeluje da se sve pripadnice nežnijeg bola koja imaju muke sa PMS-om na vreme obrate lekarima

(hellogiggles.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track