HRANU KOJU MOŽETE DA JEDETE KOLIKO HOĆETE: Bademi gase želju za slanim, suve smokve za slatkišima!
Foto: Shutterstock

Saveti

HRANU KOJU MOŽETE DA JEDETE KOLIKO HOĆETE: Bademi gase želju za slanim, suve smokve za slatkišima!

Žena -
Čak i ako se pridržavate pravila zdrave ishrane i redovno vežbate, povremena glad za slatkim ili slanim mogu pokvariti sav trud u skidanju kilograma.

Ako povremeno i pojedete malo čipsa ili dve bombone, neće se dogoditi ništa loše, ali kad ste stvarno gladni, izaberite nisu zdravo rešenje.

Ako baš imate želju za slanim grickalicama, ispecite kokice.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Od 30 grama kukuruza dobićete oko tri pune šolje grickalica, a to ima samo 110 kalorija, oko 1,3 grama masti i oko 4 grama vlakana, koja su korisna u prehrani. Dobra su zamena i orašasti plodovi i semenke, odnosno bademi, kikiriki, semenke suncokreta ili indijski oraščić. Na 30 grama sadrže od 120 do 190 kalorija, a pružiće vam dugotrajniji osećaj sitosti. U činiju možete da stavite i nekoliko maslina, kisele krastavčiće ili malo kiselog kupusa.

Šest maslina ima oko 20 kalorija i 1,5 grama masti, krastavci su gotovo nekalorični, a kiseli kupus, uz vrlo malo kalorija, donosi i visoku dozu vitamina C i niza drugih korisnih vitamina i minerala.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Dobra zamena grickalice ili pomfrit su i alge - paket veličine vrećice čipsa sadrži tek 30 kalorija i puno korisnih minerala. Ako vam se jede pomfrit: jedna mala porcija pomfrita iz restorana brze prehrane ima 230 kalorija i 11 grama masti.

Dobro rešenje mogu biti štapići celera koje ste uvaljali u semenke sezama i malo popržili na maslinovu ulju. Oni koji ne mogu odoljeti gumenim ili karamel bombonima, mogu se “prevariti” kuglicama od suhih šljiva, savetuje nutricionistica Mirna Trumbetaš.

"Naseckajte suve šljive, dodajte mrvicu javorova sirupa i žličicu bademova maslaca te žlicu crnog kakaa koji ne sadrži šećer. Formirajte kuglice dovoljne za jedan zalogaj", kaže nutricionistica Mirna Trumbetaš i dodaje kako možete napraviti i kuglice od smokava, kojima ćete dodati malo sjeckanih badema.

Ti su zalogaji posebno zdravi za decu jer su izuzetno bogati vitaminima i mineralima, među ostalim i magnezijem, kalijumom i kalcijumom, koji je važan za razvoj kostiju.

Suve šljive imaju izrazita antioksidativna svojstva. Obe suce voćke bogate su i vlaknima, pa su korisne i za probavu, ali budite umereni jer sadrže i mnogo voćnog šećera.

24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track