FENG ŠUI PRAVILA ZA KIĆENJE KUĆE: Izbegavajte crvenu, a za priliv novca uradite ovo...
Foto: Profimedia

Saveti stručnjaka

FENG ŠUI PRAVILA ZA KIĆENJE KUĆE: Izbegavajte crvenu, a za priliv novca uradite ovo...

Žena -
Vreme novogodišnjih i božićnih praznika može da bude stresno, kako zbog pripreme i euforije, tako i zbog velikog udara na kućni budžet.

Sada je pravo vreme da poslušate savete feng šui stručnjaka i uredite prazničnu dekoraciju prema njihovim pravilima kako bi vaš dom ispunila pozitivna energija.

"Ukoliko mislite da je svejedno kako ćete ukrasiti novogodišnju jelku i gde ćete je postaviti, varate se. Nađite najlepše mesto u dnevnoj sobi, predsoblju ili trpezariji. Gde ćete postaviti jelku zavisi i od veličine stana, kuće i ofisa jer se i tu primenjuje feng šui poslovnog prostora", kaže Mima Miković, inostrano licencirani feng šui i kristal konsultant.

Novogodišnju jelku možete da postavite i u centar stana, tako će cela kuća ili ofis imati odličnu energiju praznika i nova energija nastupajuće godine će se proširiti na svih ostalih 8 sektora stana: ljubavni i partnerski, kreacije i ideja, prijatelji i putovanja, karijera, znanje i mudrost, familija i zdravlje, novac i bogatstvo, ugled i uspeh.

"Jelku ne bi trebalo da postavite blizu vrata, da ne bi „izašla sreća“. Nađite mesto koje će biti dominantno a neće smetati ukućanima da se kreću i eventualno sruše jelku", objašnjava sagovornica.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prilikom izbora mesta za jelku, koja će krasiti većinu domova sve do Srpske nove godine, vodite računa da ništa ne blokira chi energiju do vaše jelke. Naša sagovornica otkriva način kako da to proverite i osigurate se da vas sledeće godine ne "preskaču" poslovi, ljubavni partneri, moguća putovanja ili vas "ne čuju" vaša deca ili zaposleni, pa rade šta žele. Prošetajte se od ulaznih vrata te prostorije do jelke. Ako vas bilo šta udara i blokira dok hodate ili morate da preskačete nameštaj da biste došli do jelke, onda će se i chi "udarati" i "preskakati" vašu sreću", ističe Mima Miković, stručnjak za feng šui.

Prema pravilima feng šuija, nije dobro da lepite ili krpite ukrase od prošle godine, već bi trebalo da ih bacite. Za dekoraciju jelke koristite ukrase koje volite, a one koji vam nisu dragi, bacite ili ih poklonite. Vodite računa da ne stavite previše ukrasa jer bi trebalo održati balans.

"Na vašoj jelki trebalo bi da se nađu crveni ukrasi. Ova boja je obavezna kod feng šuija ali i kod zapadnih običaja u dekoraciji jelke. Boje koje su predstavljene crvenom su boja crvenog vina i ljubičasta boja koju zovemo magenta", govori naša sagovornica.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Sa druge strane, vodite računa da ne stavite previše crvene boje, kako ne biste „pregoreli“ vašu sreću. Zbog toga je bitno da se na jelki nađe i zelena boja a to su jeline grančice. Plava boja ukrasa predstavlja element vodu što simboliše dobru karijeru i novac, ali donosi i dobru sreću. Uz boju zlata kao simbol za novac i bogatstvo, pojačaćete sreću u Novoj godini", ističe feng šui stručnjak i dodaje da se vodite pravilom da je važan balans.

Veoma je bitno da dekorišete i spavaću sobu i ljubavni oltar zbog energije ljubavi i seksa. U spavaćoj bi trebalo da postavite i dve crvene ili roze

"Lepa rasveta i sveće predstavljaju element vatru koja daje jaku yang energiju akcije i uspeha. Ostali dekor sa svećama stavite na južni deo stana jer se povećava vaš ugled, kao i ugled cele familije i posla", objašnjava naša sagovornica.

Međutim, i ovde postoji pravilo kojeg bi trebalo da se držite, a to je da ne palite mnogo sveća istovremeno, da ne izgori "ugled" ili izazove afere u braku, a može i da prouzrokuje požar.

"Ukoliko želite da pojačate priliv novca, koristite fontanu ili dnevnu sunčevu svetlost za energiju novca. Stavite vašu fontanu ili srebrni pehar sa vodom na jugoistok ili sever vašeg stana. Koristite ova pravila balansa i odnosa pet elemenata i u svojoj odeći jer se i tu primenjuju feng šui pravila", ističe ona.

Na kraju, ona podseća da je „naše telo hram naše duše, a naš stan je hram našeg tela.”

(Dnevno.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track