ZLO KOJE NE SPAVA: Svekrve i tašte i kako se nositi sa njima!
Foto: Profimedia

Rivalke

ZLO KOJE NE SPAVA: Svekrve i tašte i kako se nositi sa njima!

Žena -
Svekrve i tašte… Od kad je uspostavljena institucija braka, uspostavljen je i večiti rivalitet majki.

One ne vole naše, ali ni mi nismo ludi za njihovim. U najvećem broju slučajeva reč je o pitanju kontrole, ali da li je to i jedino pitanje večitog spora?

Kada bismo se zapitali koje od dva pitanja je starije, ono o kokoški i jajetu, ili ono ko je na koga više alergičan – mi na taštu ili ona na svekrvu, verovatno nikada ne bismo došli do traženog odgovora. U oba slučaja poletele bi perke, a o broju polupanih jaja ovde nećemo raspravljati…

Pitanje kontrole

Verovatno ste primetili da majke ponekad umeju biti malo posesivne… Nemojmo ih kriviti. Fenomen se može pripisati, pa i nekom vidu profesionalne deformacije. Njihovo radno mesto roditelja, odgajivača i vaspitača, definitivno je radno mesto sa najdužim radnim stažom, što bi se reklo – od kolevke, pa do groba… Logično, tokom tog radnog staža, postaju usko profilisane za sve najbolje odluke i izbore, u svom, a naročito u vašem životu, i jednostavno u njihove postupke ne treba sumnjati, jer majka zna najbolje… Barem one tako misle. Činjenica je da majke u svojoj savetodavnoj ulozi ponekad preteraju i tada ste u problemu.

Ko će koga…

Što se tašti tiče, naš problem je lako rešiv jer je muškarcima urođena ta opcija "ignore". Ova opcija se lako primenjuje u većini svakodnevnih situacija – smarač koji davi o svojim Kazanova poduhvatima koji sa istinom očigledno imaju dodira koliko i Dinkićeva vizija srpske privrede za 2010., zatim njeno trabunjanje o najnovijim cipelicama koje je videla na rasproda.."ignore", njeno gunđanje sa tendencijom prerastanja u hronično zvocanje – "ignore", i na kraju jedno veliko "ignore" na svako taštino – zete, vidi, ja mislim… Međutim, što se žena tiče, rivalitet sa svekrvama poprima sasvim druge dimenzije. One imaju posla sa majkama njihovog muža, kojima mi, eto, dođemo – sinovi. A nema majke koja će u ruke nekoj tamo potpunoj strankinji dati svoje čedo tek tako. Strankinja će morati dobro da se pomuči da mu bude druga majka, mada realno, šta god da uradi ona to nikada neće biti, i draga svekrva će uvek imati jedno negodojuće Hmmm.. na sav trud svoje drage snaje.

Rešenje?

Rešenje – ne postoji. Pa šta mislite, zbog čega ova priča traje tako dugo? Ipak, moguća je jedna preventivna mera, a to je beg od zajednice. Vi i vaša supruga započinjete novo poglavlje u svojim životima, osnovali ste svoju zajednicu koju činite vas dvoje plus deca i zato, ako već imate problema sa uplitanjem stranih faktora, morate nastojati da svoju zajednicu učinite samo svojom. Majkama su posete, naravno, dozvoljene, ali samo uz prethodnu najavu i zakazivanje posete uz dostavu protokola posete u pisanoj verziji.

(muskimagazin.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja