NE SPAVATE DOVOLJNO? Ove opasne posledice može prouzrokovati nedostatak sna
Foto: Shutterstock

Saveti

NE SPAVATE DOVOLJNO? Ove opasne posledice može prouzrokovati nedostatak sna

Žena -
Iako najčešće smatramo da je san važan zbog osećaja odmornosti tokom dana, broj sati koje provodimo spavajući za posledicu mogu imati još neke, manje ili veće, fizičke i mentalne nelagodnosti.

Ovo su najčešće među njima…

Usporenost - Ljudi koji spavaju šest sati imaju usporene kognitivne sposobnosti, gotovo jednake onima koji 48 sati uopšte ne spavaju. Ako ne spavate minimalno osam sati, tokom dana sigurno ćete osetiti otežanu koncentraciju i smanjeno kratkoročno pamćenje.

Razdražljivost - Ako u situacijama u kojima to nije očekivano, a ni primereno, imate ishitrene i besne reakcije, to može biti posledica manjka sna. Naime, nedostatak sna čini da su emocionalni centri u mozgu i do 60 % reaktivniji. Drugim rečima, nećete moći postići to da obradite svoje osećaje i reagujete zrelo i odraslo.

Prejedanje - Poremećaj rada hormona zaduženih za osećaje gladi i sitosti sigurna je posledica manjka sna. U tom slučaju povećava se rad hormona grelina, koji nam poručuje da smo gladni, a smanjuje rad hormona leptina zaduženog za sitost.

Rasipništvo - Ako vam se sve češće događa da neplanirano i brzopleto trošite velike svote novca, uzrok takvom ponašanju možda trebate potražiti u nedovoljnoj količini sna. Ovo se događa zbog smanjene kontrole impulsa u mozgu, koja za posledicu ima smanjeno razmišljanje o mogućim posledicama.

Bolesti - Jedno nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da se kod pojedinaca koji spavaju manje od šest sati dnevno javlja četiri puta veća verovatnoća da će se prehladiti od onih koji spavaju više.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track