IZVOR ZDRAVLJA: 10 razloga zašto treba piti limunadu svaki dan
Foto: Shutterstock

Saveti

IZVOR ZDRAVLJA: 10 razloga zašto treba piti limunadu svaki dan

Žena -
Iako je limunada odličan osvežavajući letni napitak, limun konzumiramo i zimi, jer je bogat vitaminima, posebno vitaminom C, zbog čega je odličan u borbi i prevenciji prehlade.

Osim toga, ova namirnica ima brojne zdravstvene dobrobiti za ljudski organizam.U limunu se nalazi bogata riznica vitamina C, A, B1, B6, kalija, pektina, folne kiseline, kalcija, fosfora, mangana… Evo koje zdravstvene tegobe možete ublažiti ako češće konzumirate limunadu.

1. Uklanja toksine iz tela - Mlaka voda s limunom savršen je napitak za "dobro jutro", jer pomaže probavnom sastavu da lakše ukloni toksine iz tela, sprečavajući dijareju. Limunada će, naime, povećati učestalost mokrenja, zbog čega će se toksini manje zadržavati u telu, a vaš mokraćni sastav će ostati zdrav.Čaša soka od limuna sadrži manje od 25 kalorija, a bogat je izvor hranjivih stvari poput kalcija, kalija, vitamina C i vlakana pektina. Takođe, ima lekovita i antibakterijska svojstva, i sadrži tragove gvožđa i vitamina A.

2. Mršavljenje - Topla voda pomešana s limunovim sokom ne vodi ka topljenju masnih naslaga, kao što to mnogi veruju. Međutim, voda za piće, pomešana s kapima limuna, pomaže da vaš metabolizam brže radi. Limun podstiče hidrataciju, a to je vrlo važno za organizam i pomaže vam da se oslobodite viška kilograma.

3. Problemi s probavom - Pektin u limunu je vrlo koristan za zdravlje debelog creva. Kako biste poboljšali rad creva, pomešajte kašičicu soka limuna, čašu vode i kašičicu meda. Ova moćna mešavina će vas osloboditi neugodnih simptoma zatvora. Limunada vam može pomoći i ako imate osetljiv želudac. Poboljšajte rad želuca i creva nakon obilnog ili teškog obroka pomoću limuna. Pomešajte sok od pola limuna i pola kašičice sode bikarbone pa otopite u čaši vode.Limunada sprečava nadimanje i deluje kao diuretik. Međutim, ako je nadimanje dugoročno, telo vam šalje signal da morate menjati svoje navike, jer limunada nije dovoljna.

4. Jača jetru - Limunov sok pruža energiju jetrenim enzimima i stvara žuč koja je neophodna za probavu. Takođe, limun pomaže u održavanju ravnotež kalcijuma u jetri i na taj način sprečava žgaravicu i zatvor.

5. Bubrežni kamenci - S obzirom na to da se u limunu nalazi 8 % citratne kiseline koja pozitivno utiče na rad bubrega i sprečava nastanak kamenca, preporučuje se da kroz dan popijete pola šoljice limunovog soka razblažene u sedam čaša vode. Ako vam je čista limunada prejaka za želudac, ili pak jednostavno ne volite kisele napitke, možete je zasladiti medom.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

6. Reguliše ph vrednosti - Ako svakodnevno pijete vodu s limunom, smanjit ćete ukupnu kiselost u organizmu. Bez obzira na to što limun sadrži limunsku kiselinu, on zapravo ima alkalno delovanje, pa tako smanjuje kiselinu u telu.

7. Jača kosti i zglobove - Limunadom možete ublažiti i simptome artritisa, bolove i ukočenost u zglobovima. Iscedite pola limuna u čašu vode i pijte pre doručka. Takođe, pijte limunadu pre ručka, večere i odlaska na spavanje.

8. Upala grla - Citratna kiselina i vitamin C u limunu imaju antibakterijska delovanja i mogu pomoći i kod upale grla. Osim toga, limun jača i imunitet i pomaže organizmu da se izbori s virusima i bakterijama. Ako vas muče bolovi u grlu, iscedite limun u čaši tople vode i dobro promešajte. Ovom zdravom mešavinom isperite grlo nekoliko puta dnevno. Topla limunada, takođe može pročistiti disajne putove i olakšati simptome astme i alergija. Čaj s dodatkom limuna i meda učiniće čuda za vaše grlo i disajne organe.

9. Čista i zategnuta koža - Limunada pomaže kod čišćenja toksina iz krvi, a usled čega će i vaša koža izgledati lepo, zdravo, odmorno i sveže, a sprečiće i nastanak bora i akni.

10. Pojačava koncentraciju - Dovoljno je da pomirišete limunovo ulje i da vam se poveća koncentracija i budnost. Za bolju koncentraciju pomešajte limunov sok s malo vode i prokuvajte je pje konzumiranja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track