ZA OVOM NAMIRNICOM JE SVET POLUDEO: Ako ne možete bez slanih jela, himalajska so je rešenje!
Foto: Profimedia

Obogaćena mineralima

ZA OVOM NAMIRNICOM JE SVET POLUDEO: Ako ne možete bez slanih jela, himalajska so je rešenje!

Žena -
Često čujemo upozorenje stručnjaka da upotrebu soli treba da svedemo na minimum, jer je veoma štetna za naš organizam. Ukoliko ne možete da jedete nezasoljena jela, idealno rješenje za vas je himalajska so. U jelima ima potpuno isti ukus kao i obična, kuhinjska so, ali je mnogo zdravija od nje.

Naime, ova so, čije se nalazište krije u jednom rudniku u Pakistanu, 300 kilometara od samih Himalaja, gotovo da nema ništa zajedničko sa solju koji smo navikli da koristimo. Ružičastu boju dobija od čak 84 elementa koja sadrži, a koji su se pokazali kao savršen saveznik u borbi protiv mnogih boljki.

"Generalno kuhinjsku so treba svesti na minimum jer negativno utiče na organizam, ali isto tako treba imati u vidu da so sadrži minerale koji su nam neophodni i bez kojih nema života. Zato je himalajska so dobar izbor, jer je obogaćena mineralima koje obična so nema. Naravno, kao i sa svakom solju, treba biti umjeren", kaže nutricionista Branka Mirković.

Za razliku od rafinisane kuhinjske soli, ovaj ružičasti dodatak jelima brže se metaboliše i ne povećava koncentraciju kalijuma i natrijuma u krvi, te samim tim ne dovodi do visokog krvnog pritiska.

So sa himalaja ima jedinstvenu molekularnu strukturu koja sadrži natrijum, kalcijum,magnezijum, kao i gvožđe koji su nam neophodni za pravilan ćelijski metabolizam. Ipak, bitno je naglasiti da se ne radi o svemogućem lijeku, već o boljoj zamjeni sa "belu smrt", s kojom ipak treba rukovati pažljivo.

Prevelika količina soli u ishrani, pa čak i himalajske, može da dovede do nakupljanja tečnosti u telu, povećanja krvog pritiska i dehidratacije organizma.

Razlika između himalajske i obične soli

Kuhinjska so koju svakodnevno koristimo sadrži samo čist natrijum-hlorid, kojem je naknadno dodat jod - jer po našem zakonu, so koja se koristi u ishrani mora da bude jodirana.

Himalajska so, s drige strane, sadrži nevjerovatna 84 minerala i elementa, što je prililčno fascinantno ako znamo da imamo 118 hemijska elemenata poznatih nauci. Najzastupljeniji su jod, magnezijum, kalcijum i kalijum, bakar i gvožđe.

Najviše, naravno, ima natrijuma. Preporučena dnevna doza natrijuma je 1,5 do 2 grama za muškarce i žene od 9 do 50 godina – a jedna kašičica himalajske soli sadrži oko 0,4 grama natrijuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track