POBEDITE STRES: Ova jela će vam pomoći da se izborite sa nervozom!
Foto: Shutterstock

Stiže rešenje

POBEDITE STRES: Ova jela će vam pomoći da se izborite sa nervozom!

Žena -
Neki se protiv stresa bore važbanjem. Drugi se radije okrenu dubokom disanju i jogi. Postoje i oni koji u stanju stresa najradije jedu.

Bitno je znati da postoje pravi i pogrešni načini da se rešite stresa pomoću hrane, naglašava nutricionista Džuli Daniluk u tekstu.

"Suočimo se sa tim: ovo je lud i stresan svet. Ali postoje veliki broj ukusnih i divnih jela koja mogu da vam pomognu da pobedite stres", kaže Daniluk.

Kada ste pod stresom, ne posežite za grickalicama ili brzom hranom, već se okrenite zdravim obrocima, koji će vam zaista pomoći, poručuje ona, i najpre ističe da je važno koristiti zeleno povrće.

"Verovatno ste čuli za spanać i kelj, koji su izuzetno zdravi, a takođe bih preporučila i rukolu, koja je manje poznata, a izuzetno ukusna. Zeleno povrće obezbeđuje značajne kolilčine različitih vrsta vitamina B, koje su vrlo značajne za vaš nervni sistem. Najvažniji su svakako vitamini B1 i B3, koji pospešuju lučenje hormona sreće, serotonina, i B6, koji je vrlo značajan za ženske hormone", objašnjava nutricionista za "The Huffington Post".

Pored zelenog povrća, ona ističe da je u borbi protiv stresa važno uneti u organizam dovoljne količine amino-kiselina, koje se nalaze u ribljem i pilećem mesu.

"Važan je takođe i vitamin C, kojim obiluje južno voće, kao što su pomorandže, limun i grejpfrut. Međutim, verovatno niste znali da crvena paprika ima pet puta više vitamina C nego pomorandža. Crvena paprika, osim što će vam pomoći da umanjite stres, učiniće i da koža vašeg lica bude rumenija, i da izgleda zdravo i lepo", poručuje Daniluk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track