OSETLJIVOST NA GLUTEN: 10 znakova da je vreme da ga što pre izbacite iz ishrane
Foto: Shutter

Saveti

OSETLJIVOST NA GLUTEN: 10 znakova da je vreme da ga što pre izbacite iz ishrane

Žena -
Mnogi smatraju da je bolest znana kao netolerancija na gluten sinonim za preosetljivost na gluten, ali zapravo se radi o dva različita zdravstvena problema koji se mogu rešiti eliminacijom glutena iz ishrane.

Moguće ju je otkriti putem krvnih nalaza nakon kojih se postavlja dijagnoza. Ako sumnjate da gluten šteti vašem zdravlju, preporučuje se da sprovedete elimincijsku dijetu u trajanju od 4 nedelje. Tokom ovog vremenskog perioda morate u potpunosti izbaciti iz ishrane sve proizvode koji sadrže i najmanju količinu glutena. Proverite koje svakodnevnie namirnicame skrivaju tragove glutena.Nakon 4 nedelje gluten ponovno uvedite u ishranu i zatim proučite kako vaše telo reaguje. Ako ste se tokom eliminacije osjćali bolje, zdravstveni problemi su se ublažili ili nestali, a zatim se vratili nakon ponovnog uvođenja glutena – moguće je da je vaš organizam uistinu preosetljiv na gluten.S obzirom na to da je preosetljivost na gluten teško prepoznati jer se simptomi ovih stanja često preklapaju sa simptomima drugih bolesti, upravo bi ovakav eliminacijski test mogao pomoći prilikom donošenja pravilne i pravovremene dijagnoze.

10 simptoma koji ukazuju na netoleranciju glutena:

1. Stalan osećaj nadutosti.2. Bolovi u stomaku.3. Hronični proliv ili hronični zatvor.4. Mučnina i povraćanje.5. Bleda stolica.6. Osećaj umora nakon obroka koji sadrže gluten.7. Hronični umor.8. Bolni i upaljeni zglobovi (pogotovo prsti, kolena i kukovi).9. Promene raspoloženja praćene osećajem anksioznosti i depresije.10. Neurološki problemi poput vrtoglavice i čestih glavobolja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track