OVO SVAKA ŽENA MORA DA ZNA: 3 važne činjenice o tamponima
Foto: Shutterstock

Saveti

OVO SVAKA ŽENA MORA DA ZNA: 3 važne činjenice o tamponima

Žena -
Između higijenskih uložaka i tampona sve više devojaka i žena bira drugu opciju. Ako ste i vi u klubu korisnica tampona, ona biste morale znati 3 važne istine o ovom higijenskom proizvodu

1. Tamponi imaju rok trajanja - Mnoge žene zapravo ni ne znaju da tamponi (i ulošci) imaju svoj rok trajanja. Zaboravljamo da tamponi ipak nisu sterilni i zato bismo uvek trebali proveriti njihov datum proizvodnje i roka trajanja.Stručnjaci upozoravaju da se rok trajanja tampona koje nosimo u torbama dodatno smanjuje zbog izloženosti proizvoda prašini, parfemima i bakterijama koje se nalaze u našim torbama. Za razliku od uložaka, tampone stavljamo unutar vagine i zbog toga trebamo biti oprezni kod njegovog korišćenja jer tamponi kojima istekne rok trajanja mogu izazvati infekcije.

2. Tokom života potrošimo između 200.000 i 400.000 dinara na tampone - Širom sveta već se dugo raspravlja o tome treba li napokon ukinuti porez na ženske proizvode za intimnu higijenu i klasificirati ih kao medicinski proizvod s obzirom na to da su ženama svaki mesec stvaraju nezaobilazan trošak. Procenjeno je da tokom života žene 'iskeširaju' između 200.000 i 400.000 dinara na tampone, zavisno o trajanju menstruacije.

3. Moramo izbegavati tampone s mirisom - Prvi mirisni tampon pojavio se 1971. godine. Međutim, ginekolozi upozoravaju da bismo trebali izbegavati korištenje mirisnih tampona jer oni povećavaju rizik za razvoj gljivičnih vaginalnih infekcija ili svrbeža pogoršaavaju miris intimnog područja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track