O SUDBINI OVE LEPOTICE I DANAS SE PRIČA: Svi su joj se klanjali, a umrla je u ludnici
Foto: Vikipedija

Celi Njujork se poklonio pravoj

O SUDBINI OVE LEPOTICE I DANAS SE PRIČA: Svi su joj se klanjali, a umrla je u ludnici

Žena -

Bila je prvi pravi supermodel i muza brojnih umetnika, a ceo svet joj se raspao kada se našla u središtu jednog skandala.

Bila je poznata kao najsavršenijii model, a u danima njene najveće slave jedne novine su o njoj objavile tekst s naslovom "Celi Njujork se poklonio pravoj".

Odri Manson je taj "nadimak" zaradila zbog savršenih proporcija lica i tela, koje je inspirisalo brojne umetnike koji su po njoj napravili više skulptura koje su i danas izložene po Menhetnu, Bruklinu i Bronksu. Prema nekim navodima, Odri je pozirala za razna umetnička dela više nego bilo koji drugi model, a radovi inspirisani njenim likom i danas su česta pojava u Njujorku, a da ni sami Njujorčani toga verovatno nisu ni svesni.

Foto Vikipedija
Foto Vikipedija

– Ona je bila prvi supermodel i prvi supermodel koja je imala ovacije društva – kaže Dajana Rozas, autorka knjige o Odri - "American Venus: The Extraordinary Life of Audrey Munson, Model and Muse". Rođena je 1891. godine u Ročesteru. Njeni su se roditelji razveli kad je bila mala i s majkom se preselila u Njujork. Dok je jednog dana šetala po Brodveju, prišao joj je jedan fotograf i zamolio je da je slika. Odri je imala 15 godina.

Zapazio ju je umetnik Isidor Konti i tako je Odri brzo postala traženi model. Iako su ti poslovi često tražili da Odri bude gola, ni ona ni njena majka nisu se tome protivile. "Bila je muza. Imala je dar da inspiriše umetnike i zato su je svi tražili", piše Dajana Rozas.

Ta slava joj je donela i prvi ugovor za film. Nemi film "Inspiration" iz 1915. godine prvi je nepornografski film u kojem je prikazana naga žena i bila je to upravo Odri. Nakon toga se pojavila u još nekoliko filmova i počela je da zarađujei mnogo novca, a njen otuđeni otac je govorio medijima kako Odri taj novac "troši kao vodu". Ipak, 1919. godine ceo njen svet se srušio kad je postala glavna priča oko jednog kriminalnog slučaja. Njen bivši stanodavac Volter Kin Vilkins bio je uhapšen zbog ubistva supruge. Vilkins je tvrdio da su je ubili provalnici, ali policija je našla mnogo rupa u njegovoj priči. Policija je tvrdila da je Vilkins imao motiv za ubistvo svoje supruge – očajnički je želeo da oženi Odri Manson, kojom je bio opsednut nakon što je od njega iznajmila stan, piše "Njujork post".Vilkins je proglašen krivim i osuđen na smrt. Publicitet koji je priča dobila u javnosti uništio je Odrinu karijeru, pa se odselila kod majke u gradić Meksiko, u državi Njujork. Tamo je njena majka od vrata do vrata prodavala posuđe kako bi njih dve imale od čega da žive. Nastavila je da glumi, ali ne tako uspešno kao nekada, a uzela je i novo umetničko ime – baronica Odri Meri Manson-Monson. Očajna, 1922. pokušala je samoubistvo trovanjem.

Preživela je i 1931. godine poslata je u ludnicu u Ogdensburg. Ostala je tamo do smrti 1996. godine. Imala je 104 godine i sahranjena je u neoznačenom grobu.

"Šta nastaje od modela umetnika? Pitam se koliko je mojih čitalaca stalo pored remek-dela napravljenog po mom uzoru i koliko se njih zapitalo: 'Gde je ona, ova devojka koja je tako lepa?'", napisala je Odri Manson u jednoj novinskoj kolumni 1921. godine.

Odri Manson, foto Vikipedia/balconypress.com
Odri Manson, foto Vikipedia/balconypress.com

express.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track