(VIDEO) TERALI SU ME DA GLADUJEM: Ispovest manekenke kojoj je moda uništila život
Foto: Printskrin

Surovost monde industrije

(VIDEO) TERALI SU ME DA GLADUJEM: Ispovest manekenke kojoj je moda uništila život

Žena -

Da je modna industrija surova, to svi znaju. Ali, malo se zna o tome koliko surov može da bude tretman devojaka u svetu modelinga.

Nakon Zuzanine ispovesti, jasno će vam biti da su robovi često imali bolje uslove za život i rad

Pre nego što su je otkrili modni agenti, Poljakinja Zuzana Bačvald bila je lepa, mlada, atletski građena devojka. A onda je dobila “posao iz snova”.

Da, ona se preselila u Ameriku, odakle je putovala svuda, radila za brendove kao što su Gucci, Prada i Versace, ali, cena koju je za to platila je bila ogromna.

"Kada sam počela da se bavim manekenstvom, bila sam sportski tip. Međutim, agenti su od mene tražili da više nemam nimalo mišića. Rekli su mi da prestanem da jedem", ovim rečima počinje Zuzana svoju ispovest za “Real Women, Real Stories".

Odricanje od hrane najpre ju je dovelo do anoreksije, a potom i bulimije. Mlada Zuzana bi zbog griže savesti ispovraćala svaki zalogaj hrane koji bi unela u sebe.

"Osećala sam se slabo i depresivno. Tri godine nisam imala menstruaciju, a zubi su mi propadali. Lice mi je bilo sivo, koža suva, kosa je počela da mi opada… Iako sam uspela da se izborim sa poremećajima ishrane, i dan danas imam emocionalnih problema kada treba nešto da pojedem", otkriva ona kroz suze.

Ono što je najjezivija od svega, Zuzana je bila najtraženija upravo onda kada se osećala najgore. Najviše poslova je dobijala dok je bila mršava kao leš i potpuno nesrećna. Jer, samo tada je ona mogla da uđe u garderobu broj 0, što je baš to što kreatori zahtevaju.

"Nisam se nikome žalila na svoje probleme, jer sam strašno želela da radim i budem uspešna manekenka. Sama sebi nisam bila lepa, niti sam se osećala moćno, ali njima sam se dopadala, pa sam verovala da je to u redu", rekla je dodala:

"Želim da posavetujem sve mlade manekenke da ne slušaju nikoga kada je njihovo telo u pitanju. Samo zdravo telo je lepo telo, ma kakav višak vam se činilo da vidite u ogledalu. Takođe, želim da apelujem na svet mode da prestanu da šalju u svet sliku premršavih, bolesnuh devojaka koje bi trebalo da budu uzor mladima", poručuje Zuzana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track