RUSKA METODA LEČENJA: Eliminišite stres uz pomoć lovorovog lista
Foto: Profimedia

Rešite različite zdravstvene probleme

RUSKA METODA LEČENJA: Eliminišite stres uz pomoć lovorovog lista

Žena -

Lovorov list često je u upotrebi u kulinarstvu, ali da li ste znali koliko je ova začinska biljka zapravo zdrava, te da vam može pomoći da izlečite razne bolesti, kao i da se oslobodite stresa za manje od 5 minutа?

Šta sve leči lovor i kako može da vam pomogne da rešite različite zdravstvene probleme pogledajte u nastavku teksta…

Lovor je bogat izvor vitaminima iz B grupe koji pomažu boljem funcionisanju nervnog i mišićnog sistema, utiču pozitivno na metabolizam, kao i na hormonski status. Takođe, ova biljka sadrži brojne minerale, kao što su: kalijum, bakar, mangan, kalcijum, selen, gvožđe, magnezijum i cink.

Poboljšava varenje

Zahvaljujući brojnim korisnim sastojcima, lovor stimuliše proces varenja, uklanja grčeve u stomaku i želucu, a podstiče i bolju prokrvljenost. Čaj od lovora upotrebljava se i u lečenju anoreksije, odnosno gubitka apetita. Pored toga, lovorovo ulje uspešno leči i gljivična oboljenja, poput gljivičnih infekcija noktiju, jer ovo ulje poseduje i jako protivgljivično dejstvo.

Ublažava bolove

Lovorovo ulje koristi se za lečenje bolova u ušima, modrica, istegnuća. Snažno analgetsko delovanje eterično ulje lovora čini gotovo nezamenljivim sastojkom u terapiji bolova. Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, supstance koje blagotvorno deluju na migrenu.

Takođe, ova biljka uspešno se bori i protiv reume, a bolove u zglobovima možete lako ukloniti oblogom od lovorovog ulja koje lako možete i sami napraviti. Zgnječite u avanu 20 g svežih (zrelih) bobica lovora koje ćete prokuvati 15 minuta u 1 l ključale vode. Dobijeni sok procedite kroz platnenu krpu i ostavite da se ohladi. Sa površine pokupite ulje i pomešajte ga s kašičicom nesoljene svinjske masti. Dobijenu smesu dobro promešajte i čuvajte u staklenoj ili plastičnoj teglici. Na bolno mesto utrljavajte dobijenu mešavinu, u tankom sloju, dva do tri puta dnevno.

Čaj protiv gihta

Lovorov list može biti od velike pomoći i u terapiji gihta. Čaj možete lako napraviti na sledeći način: Prelijte pet sitno iseckanih listova lovora sa 5 dl ključale vode. Prokuvajte pet minuta na blagoj vatri, pa sklonite sa šporeta i ostavite poklopljeno do ujutru. Procedite i pijte na svaki sat po kašiku ovog čaja. Uveče pripremite novu količinu lovorovog čaja za sutradan i uzimajte ga redovno ukupno tri dana.

Tokom ova tri dana potpuno izbacite iz ishrane meso i alkoholna pića. Nakon toga, prestanite sa terapijom, a možete je ponoviti najranije za šest meseci. U pitanju je veoma jako sredstvo, koje odstranjuje štetne kristale iz zglobova. Upozorenje: Bolesnici sa čirem na želucu i dvanaestopalačnom crevu ne smeju da koriste ovaj lek.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Lovor za iskašljavanje

Ulje lovora jedno je od najmoćnijih preparata za jačanje organizma i preventivu, jer čisti limfni sistem. Primera radi, utrljavanje nekoliko kapi na natečene limfne žlezde dovodi do trenutnog osećaja olakšanja. Preporučuje se i kao provereno sredstvo za iskašljavanje, ali i za lečenje proširenih vena.

Čaj od ove bilje pokazao se delotvornim za lečenje dijabetesa kao i za odstranjivanje soli iz zglobova. Zahvaljujući eugenolu, deluje protivupalno i antioksidansno. Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju oblog od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list. Ovakav oblog pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa.

Čaj protiv gripa i bronhitisa

Preliti tri sitno iseckana lovorova lista sa 2, 5 dl vode i kuvati 10 minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta, a zatim procediti i dodati kašiku limunovog soka i dve kašičice meda. Piti 2-3 puta dnevno.

Leči čukljeve

Bolne izrasline na nogama, odnosno čukljeve, takođe, možete lečiti ovom namirnicom. Uzmite 5 velikih lovorovih lista, isitnite ih i zalijte sa 100 ml 70%-nog alkohola (ili domaćom rakijom). Ostavite da odstoji nedelju dana, posle procedite. Dobijenom smesom mažite čukljeve, ali pre toga dobro naparite noge u toploj vodi (3 l vode i 1 kašika sode bikarbone). Zatim obrišite noge, namažite, obujte kratke pamučne čarape i lezite.

Izbacivanje viška soli

U večernjim satima jednu supenu kašiku sitno usitnjenog lista lovora prelijte sa 3 dl vode i kuvajte u oodgovarajućoj emajliranoj posudi, najduže 5 minuta. Prelijte dobijenu tečnost u termos u ostavite da prenoći. Ujutru tečnost procedite u drugu posudu i rasporedite dobijeni apitak na ceo dan. Pijte u malim gutljajima, nikako nemojte popiti sve odjednom. Nakon sedam dana možete pnoviti ovaj tretman.Ako se pojavi učestalo mokrenje, to e znak da je lovorov list počeo da rastvara soli, što ume da iziritira bešiku. Pravi rezultati ovakvog lečenja biće vidljivi tek kroz desetak dana, kada ćete se osećati mnogo lakše, a bolovi u zglobovima će isčeznuti. Protiv stresa

Оva јеftina bilјkа, koju sigurno imate u svojoj kuhinji, mоžе vаm pоmоći da se оslоbоdite strеsа i nаpеtоsti zа mаnjе оd 5 minutа! Nаimе, ruski nаučnik, Gеnаdiј Маlаhоv, оtkriva da lovor оslоbаđа neverovatnu količinu stresa.Sve što treba da uradite jeste da zapalite suvi lovor u pepeljari. Izađite iz sobe na 10 minutа а kаdа sе vrаtite, primеtićеtе pоtpunо drugаčiјu аtmоsfеru. Osetićetete prijatan, opuštajući miris. Zbоg оslоbаđаnjа оdrеđеnih supstаnci izаzvаnih sagorevanjem, stvаrа se pоzitivni prоtоk еnеrgiје. Udаhnitе dubоkо i pustitе dа miris umiri i tеlо i duh!

Upotreba u kozmetici

Lovorov list se uspešno koristi i u kozmetici, protiv peruti i uopšte za negu kože glave i sastavni je deo mnogih krema i losiona za negu masne kože i kose u vidu šampona…Preparati na bazi lovora, koji je prirodni antiseptik, primenjuju se i u lečenju kožnih osipa i za omekšavanje potkožnih čireva. Pored toga koriste se i u lečenju peruti, kao i masne i problematične kože. Ova namirnica može, takođe, da vam pomogne da izbelite zube an prirodan način.

Uz pomoć lovora možete pospešiti i rast vaše kose.

Pomešajte 2,5 dl blagog šampona sa 80 kapi eteričnog ulja slatke pomorandže i 20 kapi eteričnog ulja lovora. Koristite za redovno pranje kose i primetićete da vam je kosa jača, bujnja. te da brže raste.

Protiv peruti može vam pomoći kupka koju lako možete smai napraviti. Šaku izgnječenih lovorovih listova stavite u litru kipuće vode. Posudu poklopite i ostavite 20 minuta da odstoji, procedite i pričekajte da tečnost postane mlaka. Zalijte kosu i isperite nakon sat vremena.

Zubi će biti belji ako ih operete mešavinom lovorovog lista i sušene kore narandže. U posudu stavite jednaku količinu mlevenog sušenog lovorovog lista i sušene mlevene kore narandže i dodajte malo vode kako bi se smesa povezala. Nanesite na zube i ostavite da deluje tri do četiri minute i potom isperite pastom za zube.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Lepota i zdravlje)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track