ŠOKANTAN SAVET SAUDIJSKOG PORODIČNOG TERAPEUTA: Evo kako pravilno da istučete ženu!
Foto: Printscreen

Bizarno

ŠOKANTAN SAVET SAUDIJSKOG PORODIČNOG TERAPEUTA: Evo kako pravilno da istučete ženu!

Žena -

U Saudijskoj Arabiji žene su još smatrane građanima drugog reda. One tako u toj zemlji nemaju pravo glasa ni na izborima, ali ni u kući. Ne smeju da voze automobile, a van zemlje mogu da otputuju samo pošto odobri njihov muški staratelj.

Zbog svega ovoga, uopše nas ne čudi što je rasprava o pravilnom načinu kažnjavanja žena deo ozbiljnog diskursa u nekim društvima. Ljudi o tome zaista razgovaraju ozbiljni i isto takvim tonom. O kakvom se bizarnom društvenom uređenju radi najbolje vam prokazuje video koji je snimio sudijski porodični terapeut Haled Al-Sakabi.

"Fizičko kažnjavanje žena vrlo je škakljivo pitanje koje skriva mnoge zamke. Ali, uz pomoć Alaha, premostićemo i taj most", počeo je priču Al Sakabi.

"Verujem da se problem javlja kada muškarci ne znaju kako da se nose sa neposlušnom ženom. Neke žene ne slušaju svoje muškarce i rade greške. Zato bi ih, kaže Alah, prvo morali savetovati. To je prvi korak u disciplinovanju žene", nastavlja porodični terapeut.

"Prvo je treba podsetiti na prava muškarca i na njene obaveze, tako je govorio Alah. Nakon toga dolazi drugi stepen kažnjavanja - odbacivanje u krevetu. I ovde neki muškarci rade greške što dodatno produbljuje probleme. Ako, na primer, muškarac napusti svoj krevet i ode u drugu kuću, svi će znati da postoji problem. Poanta odbacivanja u krevetu je disciplinovanje žene, a ne 'prozračivanje prljavog veša u javnosti'. Ostanite u krevetu i okrenite joj leđa ili spavajte u drugom krevetu u istoj sobi. Jedna mi je žena jednom rekla da je to najbolji način disciplinovanja. Ako muškarac napusti sobu, njoj će biti lakše i to neće shvatiti kao kaznu", rekao je Al Salabi.

"Treća faza disciplinovanja žene je fizičko kažnjavanje. Morate zapamtiti kako se ono mora koristiti za disciplinovanje, a ne za iskaljivanje ljutnje i pri tom se moraju zadovoljiti određeni islamski standardi. Ženu ne bi trebalo tući drvenim štapom, ali niti maramom za glavu, kao što to neki rade. Ne smeju se koristiti ni oštri predmeti, što neki muškarci ipak, nažalost, rade", ozbiljan je Haled Al Sakabi.

"Žene bi trebalo tući s maramicama (!?) jer cilj nije da je povredite nego da je naterate da oseti da je kriva", objasnio je smireno i naglasio kao 'neke žene nažalost žele da budu "jednake muškarcima". To pokazuju kada ulaze u rasprave sa svojim muževima. Drugi je pak razlog kada ih - izazivaju.

Međutim, ovaj video ne reflektuje stavove stotine miliona muslimana širom sveta koji svoje supruge tretiraju s poštovanjem,ali i pored toga ovakve reči zaista je neverovatno čuti u 2016. godini.

Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track