13 RAZLOGA DA ŠTO PRE ODETE NA MASAŽU: Evo koje vam sve benefite donosi
Foto: Profimedia

Ne služi samo za opuštanje

13 RAZLOGA DA ŠTO PRE ODETE NA MASAŽU: Evo koje vam sve benefite donosi

Žena -

Masaža nije samo vreme za opuštanje. Mnoga istraživanja dokazala su da masaža ima mnogo fizičkih i emotivnih benefita.

S obzirom da broj dokazanih benefita svakim novim istraživanjem u ovoj oblasti raste, može se zaključiti da je masaža neophodna svakom savremenom čoveku, posebno onima koji žive brzim tempom života.

Terapija masažom je jedna od najstarijih metoda lečenja , smatra se da se koristi već 5000 godina. Koreni masaže potiču još iz drevne kineske kulture, koja je pre pre 4700 godina koristila masažu za ublažavanje bola nastalog od teškog fizičkog posla.

U zapadnoj medicini najpoznatija je Švedska tehnika masaže. Prvi put je primenjena u 19 veku. Švedski terapeuti su preuzeli tehnike tradicionalne Kine, Indije, Egipta, Grčke i Rima i prilagodili je potrebama savremenog čoveka.

Masaža ne može da izleči sve bolesti, ali sigurno može da popravi opšte stanje organizma, ublaži tegobe i ubrza proces oporavka.

Benefiti masaže su:

1. Eliminacija stresa

- Smanjenje stresa je jedan od prvih dobrobiti koja pada na pamet svima kada pomisle na masažu. Oslobađanje od stresa jeste ključ zdravog života, pa je samim tim masaža jedan od nezaobilaznih načina zdravog življenja. Masaža je najbolji način da se pripremite za dug i srećan život.

2. Pospešuje psihičko opuštanje

- Ubrzani tempo života izaziva neminovno gomilanje hormona stresa (kortizola) u organizmu. Povećan nivo ovog hormona može dovesti do nesanice, glavobolje, pa čak i problema sa organima za varenje. Masaža izaziva dobro raspoloženje, podstiče opuštanje i smatra se inicijalnim korakom u pomoći organizmu da se oslobodi hormona stresa.

3. Popravlja držanje tela

- Bol u leđima i vratu vrlo često je uzrok lošeg držanja tela. Relaksaciona masaža, pa i terapeutska masaža bolnih stanja ledja i vrata pomaže pravilnom držanju tela. Pored trenutnog poboljšanja, masaža leđa i vrata, pa i celog tela, poboljšava tonus mišića i trajno popravlja držanje tela koje je odraz zdravlja kod svakog čoveka.

4. Ubrzava cirkulkaciju

- Dugoročni efekti masaže ne ograničavaju se samo na njeno dejstvo na kožu i mišiće. Važan pozitivan efekat masaže je ubrzavanje cirkulacije i njega najbrže mogu uočiti osobe koje imaju izražene manifestacije usporene cirkulacije, kao što su: zadržavanje tečnosti u ekstremitetima, hladne ruke i stopala, bol i neprijatnost u rukama i nogama. Masaža poboljšava cirkulaciju krvi mehaničkim stimulanskom krvnih sudova i smatra se izuzetno važnom za osobe koje imaju probleme sa cirkulacijom.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

5. Smanjuje krvni pritisak

- Jedan od načina da prirodnim putem smanjite krvni pritisak je masaža. Dugoročne medicinske studije su pokazale da relaksaciona masaža smanjuje i sistolni i dijastolni krvni pritisak. Masaža smanjuje hormon stresa, kortizola, što značajno utiče na smanjenje krvnog pritiska.

6. Dovodi do opuštanja mišićnog tkiva

- Masaža opušta napete mišiće i povećava njihovu fleksibilnost. Ona takođe omogućava dotok kiseoniku i hranljivim materijama do mišićnog tkiva koje je vrlo često zbog opterećenja ili težeg fizičkog rada i spazmu, i tako eliminiše bol i sprečava oticanje i ukočenost. Opuštanjem mišića izaziva se lučenje hormona endorfina, serotonina i dopamina što će učiniti da se osećate rasterećeno i smanjuje nervnu napetost.

7. Povećava fleksibilnost i pokretljivost zglobova

- Masaža je odlična terapija za povećavanje pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova. Redovnom masažom mišića, vezivnih tkiva, tetiva, ligamenata i zglobova vaše telo će postati pokretljivije i smanjiće se sklonost ka povredama zbog ukočenosti zglobova.

8. Pospešuje dublje i sporije disanje

- Masaža ima veliku ulogu u tome kako da naučite da opustite svoje telo i poboljšate disanje. Osobe sa respiratornim problemima kao što su: alergije, bronhitis, astma, hronične upale sinusa su osobe kod kojih se respiratorne funkcije mogu drastično poboljšati masažom, pokazuju najnovija medicinska ispitivanja. Mišići u prednjem i zadnjem gornjem delu tela su pomoćni respiratorni mišići. Kod osoba sa respiratornim problemima, ovi mišići su trajno ukočeni i napeti što onemogućava normalan ritam disanja, kao i normalnu pokretljivost grudnog koša. Masažom se ovi mipšići mogu stimulisati i opustiti, što može vidno olakšati funkciju disanja.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

9. Smanjuje glavobolje

- Redovna masaža pomaže telu da održi optimalan nivo opuštenosti i da se oslobodi stresa, pa se samim tim i smanjuju šanse od napada migrene i tenzionih glavobolja. U slučajevima prisutne glavobolje, masaža vrata, glave i ramena može znatno doprineti ublažavanju bola i nelagodnosti.

10. Jača imuni sistem

- Kliničke studije su pokazale da redovna masaža ne samo što oslobađa telo od stresa i na taj način sprečava pad imuniteta, već i poboljšava sveukupni rad imunološkog sistema, pre svega povećanim lučenjem serotonina, a zatim i povećanjem broja ćelija koje su prva linija odbrane u imunološkom sistemu.

Foto Profmedia
Foto Profmedia

11. Ubrzava post operativni oporavak

- Masaža je odličan način da se krv i hranljive materije dovedu do obolelog mesta, čime se pomaže zarastanju mekog tkiva. Takođe, masaža može pomoći da se tkivo ožiljka zadrži što pokretljivijim, što će rezultirati manjom izraženošću ožiljka.

12. Poboljšava rehabilitaciju posle povreda koštanog i mišićnog tkiva

- Masaža ima važnu ulogu kao dodatak standardnim procedurama koje se koriste posle povreda koštanog i mišićnog tkiva. Masažom se, zahvaljujući povećavanju cirkulacije do mesta povred,e povećava dotok kiseonika i hranljivih materija do oštećenog tkiva, pa samim tim mesto povrede brže zaceljuje i rehabilitacija je uspešnija.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

13. Otklanja bol u hroničnim oboljenjima kao što su migrena, artritis, fibromialgija

- Masaža se često koristi kao prirodan način uklanjanja i smanjenja bola kod osoba sa hroničnim oboljenjima. Vrlo često je stalno prisutan bol kod hroničnih bolesnika i uzrok lošeg sna, pa se masaža preporučuje i kao odličan vid poboljšanja kvaliteta sna, sa manje bola.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(escapekg.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track