Najnovije vesti

DA LI VAM U ORGANIZMU NEŠTO NEDOSTAJE? Vaša menstruacija vam to može otkriti
Foto: Shutter

Obratite pažnju

DA LI VAM U ORGANIZMU NEŠTO NEDOSTAJE? Vaša menstruacija vam to može otkriti

Žena
00:00h

Po boji i količini vaše menstrualne krvi i bolovima, možete da saznate da li vam je zdravlje dobro.

Naravno, svaka žena je drugačija i za svaku je "normalno" nešto drugo. Ipak, svako odstupanje od onoga na šta ste navikle da vam se događa tokom ciklusa jeste alarm za ginekologa.

BOJA:

"Od prvog do poslednjeg dana menstruacije često se menja boja krvi. Nijedna od tih boja po sebi nije problematična, pa čak ni ako se ponekad desi da tokom čitavog ciklusa boja ostane ista. Međutim, ako se boja naglo promeni, onda to može biti znak da nešto definitivno nije u redu. Ako ste dosad imali jedno iskustvo, pa se odjednom sve promeni, a vi ne možete da objasnite promenu, obavezno zakažite pregled. Promena u boji može da ukazuje na niz stanja: od trudnoće ili rane menopaze, preko osetljivosti na antibebi pilulu, pa sve do toga da ste pod stresom", kaže Trejsi Majls, američki ginekolog.

TRAJANJE:

"Ako ćaskate o tome s drugaricom čiji ciklus obično traje 6-7 dana, dok se vaš obično završi za svega dva ili tri dana, to ne znači da se vaša materica nije dovoljno iščistila. Neće vam biti ni od kakve pomoći ako se poredite s drugima", upozorava Majlsova.

KOLIČINA:

"Najčešći uzrok pojačanog krvarenja su miomi, kvržice koje se ponekad razviju po zidovima materice. Iako su najčešće potpuno benigni, sami odlivi su vrlo iscrpljujući po ženu. Još jedan mogući razlog za obilnije menstruacije su policistični jajnici. Stručnjaci smatraju da je ovaj poremećaj rezultat androginizacije ženskih hormona, što rezultira većim lučenjem muškog polnog hormona – testosterona. U slučaju poliscitičnih jajnika menstruacije su najčešće nepredvidive, a krvarenje deluje nezaustavljivo. Još neki od simptoma ove bolesti su pojačana maljavost i pojava nesnosnih akni", kaže ona.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...