Cink je mineral, koji je neophodan za rad našeg organizma. On je metal i nalazi se u zemlji odakle ga uzimaju biljke, koje neorganske materije pretvaraju u organske. Iako u telu treba da bude vrlo malo, svega nekoliko grama, treba pripaziti kako bi njegov unos bio dovoljan.
Cink u organizmu podstiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca u koštanoj srži i sazrevanje takozvanih T-limfocita koji su važni u zaštiti organizma od brojnih patogenih klica.
Takođe, cink sprečava upale i suzbija viruse. Ljudi kojima kronično nedostaje cink skloniji su malignim bolestima jer cink ima svojstva antioksidansa pa preventivno deluje na pojavu raka.
Ovaj mineral potiče i bolju proizvodnju krvi, a to je vrlo važno za osobe obolele od karcinoma. Cink uzrokuje i slabljenje imuniteta, a nedostatak cinka povezuje se i s rakom jajnika, dojke, pluća, crijeva, kože i leukemijom.
Nedostatak cinka uzrokuje pojavu belih mrljica na noktima, sklonosti čestim prehladama i infekcijama, suvu i grubu kožu, obilnu perut. Isto tako, nedostatak cinka u telu može uzrokovati i slabljenje ukusa ili mirisa, slab apetit, naglo mršavljenje, teško zarastanje rana, kožne iritacije, dermatitis, akne. Poremećaj koncentracije i pamćenja, impotencija i neplodnost kod oba pola takođe su znakovi nedostatka cinka u organizmu.
Obogatite telo cinkom koji se nalazi u ovim namirnicama: jaja, meso (govedina, puretina), morski plodovi (školjke, rakovi, tunjevina), orašasti plodovi (bademi), grašak, pšenične klice, integralne žitarice, semenke bundeve, spanać, grašak.
(PrirodniLijek)