OPREZ: Grejpfrut u kombinaciji sa lekovima može izazvati trovanje i smrt!
Foto: Profimedia

Upozorenje stručnjaka

OPREZ: Grejpfrut u kombinaciji sa lekovima može izazvati trovanje i smrt!

Žena -

Ako uzimate lekove za snižavanje krvnog pritiska, antidepresive, lekovi za lečenje raka, lekove za srce ili antibiotike ne treba da koristite grejpfrut ni u jednom obliku, upozoravaju kanadskim stručnjaci sa Univerziteta u Ontariju.

Grejpfrut sadrži hemikalije koje sprečavaju furanocoumarine enzime koji razlažu lek u stomaku, zbog čega je efekat leka može da udvostruči pa čak i utrostruči i tako našteti telu, kažu istraživači. Posledice grejpfruta u kombinaciji sa ovim lekovima uključuju unutrašnje krvarenje, promene u srčanom ritmu, oštećenje bubrega i iznenadnu smrt.

Od više od 85 lekova koji nisu dobro uzeti u kombinaciji sa grejpfrutom, 43 može imati smrtonosne posledice.

"Jedna tableta sa čašom soka od grejpfruta može biti jednaka sa deset tableta sa čašom vode. Ljudi ne veruju kad to čuju, ali dokazano je. Na taj način, terapija postaje otrov za organizam", rekao je šef istraživanja, dr Dejvid Bejli.

On i njegov tim otkrili su da sličan efekat na lekove imaju i pomorandže Sevila te limeta, pa se i njihova konzumacija ne preporučuje ako pijete lekove.

Interakcija soka od grejpfruta sa lekovima slabi njihove postupke

Pijenje soka ili svež grejpfrut može smanjiti koncentraciju ovih lekova zbog inhibicije apsorpcije - acebutolola, celiprolola, cimetidina, etopozida, feksofenadina, kinidinoma.

Lekovi na koje ne utiče

Grejpfrut ne utiče sledeće lekove - acenokumarola, alprazolama, amlodipine, Desloratadine, Amprenavira, digoksina, glibenklamida, kinina, haloperidola, kofeina, klaritromicina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track