SAUNA ZA BOLJI KVALITET ŽIVOTA: Jača imuni sistem i topi kilograme
Foto: Profimedija

Stručnjaci otkrili

SAUNA ZA BOLJI KVALITET ŽIVOTA: Jača imuni sistem i topi kilograme

Žena -

Stručnjaci su uporedili infracrvenu saunu sa običnim saunama i otkrili koje su njene brojne prednosti i lekovita dejstva.

Naime, infracrveno zagrevanje zalazi dublje u kožu nego toplota u običnim saunama. Doktor Junger, autor knjige "Čisto", kaže da infracrvena sauna može da pomogne kod mišićnoskeletnih bolesti, kod detoksikacije od teških metala, da poboljša protok krvi i imuni sistem.

"Ova vrsta saune stimuliše vaš metabolizam tako što povećava broj otkucaja srca isto kao i vežbanje, tako da se očekuje da može da sagori između 200 i 600 kalorija”, kaže doktor.

"Infracrvene saune utiču na srce slično kardiovaskularnim vežbama, tako da je to odlična solucija za one koji ne uspevaju da ubrzaju otkucaje vežbanjem. Takođe, toplota iz saune, bilo koje, opušta mišiće i leči bolove u zglobovima."

Ova procena odnosi se na 30 provedenih minuta u saunii pod uticajem faktora kao što je telesna težina – veće telesna težina dovodi do više znojenja. Na plafonu se nalazi klizni panel filtera koji dozvoljavaju da podešavate svetlo koje vam najviše odgovara.

"Čudan je oseća biti zatvoren u vrućoj maloj drvenoj kabini, ali je isto tako i opuštajuće i zadovoljavajuće."

Kabina ima prozor sa zatamnjenim staklom za one koji se boje da ostanu u potpuno zatvorenom malom prostoru.

Doktor Luis Njuson iskazao je svoje stručno mišljenje o infracrvenim saunama i rekao da je nekoliko studija relativno tačno.

"Postoji dokaz da zaista deluju, pogotovo na upale u organizmu."

"Do sada se infracrvena sauna pokazala kao korisna za čišćenje kože, za artritis, smanjenje bolova i srčanih bolesti. Doktor Njuson dodaje da sauna svakako ne bi trebalo da bude alternativa za vežbanje, ali da su njeni efekti dobri.

On upozorava da saune nisu za sve: "Ako ste trudnica ili dojite, skloni dehidraciji, ako patite od infekcije ili natekline, ili od bolesti kao što je hipertenzija, kancer ili multipla skleroza, izbegavajte saune."

"Saune su od pomoći samo ako se kombinuju sa dobrom hidratacijom organizma, pijte vodu pre, tokom i nakon vremena u sauni”, zaključuje doktor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track