ČUVAJTE JE! Zašto kosa otpada i kada treba da se ZABRINETE!
Foto: Profimedia

nekad je normalno

ČUVAJTE JE! Zašto kosa otpada i kada treba da se ZABRINETE!

Žena -

Terminalne, stalne dlake su one koje imamo na glavi, obrve, intimne dlake i trepavice. Napravljene su od tri odvojene spirale proteina, čvrsto povezane i obojene melaminom - pigmentovanom hemikalijom. Hoće li naša kosa biti ravna ili kovrdžava zavisi od oblika folikule vlasi.

Tako simetrične folikule kose stvaraju ravne vlasi, a asimetrične kovrdžave, objasnila je Šani Francis, dermatolog i direktorica "Centra za poremećaje sa kosom" u Evanstonu u Illinoisu, za portal Kuartz.Kosa raste u ciklusima, ali ne simultano. To znači da će na glavi uvek biti kose koja će tek da počinje svoj rast, ali i folikula koje sadrže kosu ali koja još nije izrasla iz nje ili kose koja ispada.

Svaka vlas ima svoj biološki sat. Sasvim je normalno da kosa ispada svakodnevno. Svaki čovek ima između 90.000 i 150.000 dlaka, a što je više tretiramo, češljamo, vežemo u rep i oblikujemo, to će ona više ispadati. Zato češće ispada kovrdžava kosa jer nju njeni vlasnici češće češljaju.Svako ima periode bržeg i sporijeg rasta folikula kose. Kod većine ljudi kosa godišnje naraste između 10 i 15 centimetara, zavisno o genetici. Ali dužina kose zavisi i kolikom "trošenju" je izložena - četkanju, zalizivanju, pa i sušenju peškirom koje je takođe može slomiti.

Ako svakodnevno pronalazite vlasi na svojoj četki, to ne treba da vas brine No kada kosa počne da otpada u pramenovima, verovatno je reč o velikom stresu koje vaše telo doživljava.

  • u trudnoći
  • nakon porođaja
  • nakon operacije
  • usled problema sa nesanicom
  • problema sa štitnom žlezdom
  • zbog manjka vitamina u telu.

"Telo je tada preopterećeno i ne želi da troši energiju na rast kose. Ona se tad usmerava na važniji posao. Telo šalje poruku kosi da prevremeno završi svoj ciklus rasta i da započne faza odmora. I odjednom, oko 40 posto kose prestaje da raste. Nakon što se faza odmora završi, kosa počinje da otpada u velikim pramenovima" objasnila je Francis.

Kosa takođe može da otpada i zbog hemoterapije, ali to je zato što ta terapija napada sve rastuće ćelije, uključujući i ćelije raka pa i stanice kose, zbog čega ona s vremenom otpadne.Postepeno opadanje kose, koje je češće kod muškaraca, sasvim je normalan proces koji dolazi s godinama. Kosa je vrlo važan deo našeg tela koji nam puno govori o našem zdravlju i štiti nas od sunca. Često je premalo cenimo, sve dok ne ostanemo bez nje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track