OBRATITE PAŽNJU: Ovo je odeća koju trebate prati samo jednom godišnje
Foto: Profimedia

saveti

OBRATITE PAŽNJU: Ovo je odeća koju trebate prati samo jednom godišnje

Žena -

Određenim odevnim komadima ne treba često pranje jer se zbog toga brzo istroše. Proverite koje morate prati samo jednom u godinu dana.

1. Vuneni kaputi i jakne.

Na kraju zimske sezone odnesite ga na hemijsko čišćenje i zatim spremite u ormar. Jedno pranje godišnje sasvim je dovoljno za vuneni kaput i ako ćete to raditi češće pre će se istrošiti. Eventualne male mrlje tretirajte zasebno sredstvima za uklanjanje jer se zbog njih ne isplati čistiti ceo kaput.

2. Kožna jakna.

Baš kao i zimske vunene kapute, kožne jakne trebate odneti na hemijsko čišćenje maksimalno jednom godišnje. Ako nešto prolijete po njoj ili zahvatite malo masnoće, to mesto lagano prebrišite dobro oceđenom vlažnom krpicom. Kožna jakna jedan je od 10 odevnih komada koje bi trebala imati svaka žena, a obavezno je čuvajte u prozračenom ormaru kako se koža ne bi osušila.

3. Farmerice.

Izvršni direktor Levi'sa Čip Berg, najpoznatijeg proizvođača farmerica na svetu, prošle godine iznenadio je sve kada je priznao da svoje farmerice ne pere nego ih jednom mesečno stavlja u zamrzivač na 24 sata. Naravno, jednogodišnje pranje dolazi u obzir samo ako vaše farmerice nisu jako zamrljane. Stručnjaci kažu da će stajanje u frižideru ukloniti bakterije i mirise u farmericama, a ako ipak niste zadovoljni s njihovim mirisom posprejajte ih s unutrašnje strane osveživačem za tkanine.

4. Vuneni šešir.

Za razliku od zimskih vunenih kapa, čvrsti vuneni šeširi teže upijaju prljavštinu s naše kose pa će im jedno hemijsko čišćenje godišnje biti sasvim dovoljno. Tokom nošenja redovno ga četkajte u jednom smeru i provetravajte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track