(VIDEO) KAKO KAŽE DADILJA NA BATERIJE: Da li biste ostavili ROBOTU svoje dete na čuvanje?
Foto: Youtube Printscreen

ZAPITAJTE SE

(VIDEO) KAKO KAŽE DADILJA NA BATERIJE: Da li biste ostavili ROBOTU svoje dete na čuvanje?

Žena -

Metar visok, ima pokretne ruke i prste, kao i tablet ekran osetljiv na dodir na grudima. Može da peva, pleše, pa čak i igra "kamen, makaze, list". I može se kupiti u dve boje. Predvidljivo, to su plava i roze.

Robot je opremljen sa 19 senzora i 25 kontrolora pokreta na osam matičnih ploča. Ovo mu omogućava da "razgovor" sa decom, kao i da obezbedi video link na kojem roditelji mogu da posmatraju svoje dete. "IPal nije hladan, bezosećajna mašina, već veliki prijatelj vašeg deteta", rekao AvatarMind, kineska kompanija koja je razvila robota.

"IPalov sistem upravljanja emocija oseća sreću, depresije i usamljenosti. iPal je drago kada je vaše dete srećno, i daje utehu vašem detetu kada je tužno.".

Međutim, šta se desi kada vaše dete odgaja robot? "Ovo je odvratno!", Kaže Noel Šarki, profesor robotike i veštačke inteligencije na Univerzitetu u Šefildu. Šarki je upozorio da se brine da bi deca mogla da imaju negativne posledice.

"Roboti može biti veliki obrazovni alat za decu. Ohrabriti ih da uče o nauci i inženjerstvu, ali postoje značajne opasnosti ako pustimo robota da podiže našu decu. Nisu osetljivi, ne mogu da razumeju decu". Osnivač kompanije Vang Jiping tvrdi da robot može da "čuva decu" bez nadzora odraslih i "do nekoliko sati." Roboti su dizajnirani za kineske porodice sa samo jednim detetom, Vang tvrdi da su savršena za decu koja dolaze kući pre roditelja. Robot je već testiran u Kini.

"80% dece ga voli, 15% nemaju nikakvu reakciju, dok je 5% bilo uplašeno", kaže Vang. Jedini problem je što se kreće na točkovima, tako da stepenice mogu predstavjati problem. Očekuje se da će iPal da se prodaje za 1200 dolaraa u prodaji bi trebalo da se nađe krajem godine. On se nada da će prodavati u 2017. i u Sjedinjenim Američkim Državama. "Preterano oslanjanja na robote koji se brinu o deci može da dovede do "ozbiljnih poremećaja vezanosti koje mogu dovesti do haosa u našem društvu", upozorava Šarkei.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track