NE NALIVAJTE SE! Pravilo OSAM čaša dnevno ne važi! Evo koliko vode zaista treba da popijete na dan!
Foto: Profimedia

nova istraživanja

NE NALIVAJTE SE! Pravilo OSAM čaša dnevno ne važi! Evo koliko vode zaista treba da popijete na dan!

Žena -

Dobra vest za sve one kojima je "noćna mora" da dnevno popiju osam čaša vode, što je veruje se zdravo - nova istraživanja pokazuju da ovo "pravilo" ne važi za svakoga.

Istraživanje koje su sproveli australijski naučnici pokazalo je da postoji jednostavan način da biste ustanovili koliko vam je dnevno vode potrebno, a pritom samo treba da slušate sopstveni organizam.

Možda zvuči pomalo nejasno, ali naučnici su prvi put uspeli da dokažu da je žednoj osobi vrlo teško da nastavi da guta čak i vodu. Dakle, osluškujte svoje - grlo.Prvi su put naučnici detektovali mehanizam koji reguliše unos tečnosti u organizam i sprečava pojedinca da popije previše vode, što ide u prilog činjenici da je potreba za tečnošću individualna.

Nema naučnog dokaza za pravilo o osam čaša vode dnevnoPravilo o osam čaša vode dnevno ne mora da se slepo sledi, jer nema naučnog dokaza o tome kolika je optimalna količina tečnosti potrebna pojedinom organizmu, tvrde naučnici sa australijskog Instituta za medicinu (IOM).
Dobra je vest da vam, čak i ako disciplinirano ispijete osam čaša vode dnevno, tečnost neće naškoditi. Naime, nekim je ljudima potrebno i više vode dnevno.Ali unos prevelike količine vode može predstavljati problem te u težim slučajevima rezultirati intoksikacijom vodom ili Hiponatremija, odnosno poremećajem elektrolita koji karakteriše snižena koncentracija natrijuma u ​​krvi.
Prekomeran unos tečnosti u težim slučajevima dovodi do oticanja ćelija tela, što izaziva grčevime, mučninu, povraćanje, napade, gubitak svesti, pad u komu, a u najtežim slučajevima je moguća i smrt.Istraživanje je sprovedeno na 20 ispitanika, koji su popili veliku količinu vode neposredno nakon vežbanja, dakle, u trenutku kada su bili vrlo žedni i kasnije tokom dana, kada nisu osećali tako veliku žeđ. U oba slučaja ispitanici su morali da ocene u kolikoj im je meri bilo teško da progutaju vodu. U poređenju s vodom ispijenom neposredno nakon vežbi učesnicima su odgovorili da im je triput teže bilo gutati vodu kasnije tokom dana kada više nisu osećali tako jaku žeđ, odnosno kad su bili žedni.
foto Profimedia
foto Profimedia
(medicalnewstoday)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track