icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

MAST I HLEB JE POSLASTICA NAŠEG DETINJSTVA: Sve što niste znali o svinjskoj masti, a naše bake jesu

Veoma važna namirnica

MAST I HLEB JE POSLASTICA NAŠEG DETINJSTVA: Sve što niste znali o svinjskoj masti, a naše bake jesu

Žena

Svinjska mast nije nezdrava, ključ svega je u umerenosti!

Dobijanje

 

Mokri postupak - masno tkivo topi se u vreloj vodi pa se mast skuplja na površini.

 

Suvi postupak - masno tkivo topi se prženjem, a od ostataka dobijamo čvarke. Otopljena mast pročišćava se kroz sita i hladi. O brzini hlađenja masti zavisi i njena konzistencija koja može biti zrnate ili glatke teksture.

 

MAST, HLEB I ALEVA PAPRIKA: Poslastica našeg detinjstva kojoj se uvek vraćamo!

 

Osnovni sastav i kvalitet
Zavisi o delu masnog tkiva koji se topi i još važnije, o načinu ishrane svinje. Svinjska mast sadrži: 40 odsto zasićenih masnih kiselina - najzastupljenije su stearinska i palmitinska, 50 odsto mononezasićenih masnih kiselina, 10 odsto polinezasićenih masnih kiselina bogata je vitaminom

 

 

Korišćenje
Tradicionalno na hleb s mlevenom paprikom ili šećerom, za pečenje i prženje; povoljan omer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina štiti mast od oksidacije pri izlaganju  toploti i vazduhu.

 

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Svinjska mast nije nezdrava!
Mit o tome da je svinjska mast nezdrava odavno su pobila mnoga naučna istraživanja. Ključ je u umerenosti, ali i u uravnoteženosti koja se jedino može postići ako se uz svinjsku mast u prehrani koriste i ostale masti i ulja.

 

Svinjska mast sadrži holesterol
Holesterol je stvar koja je nužna za niz metaboličkih procesa i sintezu hormona, bez nje naš organizam ne može normalno da funkcioniše te ga, uz to što ga unosimo hranom, upravo zbog toga naš organizam i proizvodi.

 

Svinjska mast je dobar konzervans
Ova vrsta masnoće teško se kvari i može dugo da stoji na tamnom i hladnom mestu. Zato u kulinarstvu se tradicionalno koristila i kao medij za čuvanje, npr. pečenog mesa, poput svojevrsne zamene za današnji zamrzivač.

 

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Jutarnji

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.