MAST I HLEB JE POSLASTICA NAŠEG DETINJSTVA: Sve što niste znali o svinjskoj masti, a naše bake jesu
Foto: Profimedia

Veoma važna namirnica

MAST I HLEB JE POSLASTICA NAŠEG DETINJSTVA: Sve što niste znali o svinjskoj masti, a naše bake jesu

Žena -

Svinjska mast nije nezdrava, ključ svega je u umerenosti!

Dobijanje

Mokri postupak - masno tkivo topi se u vreloj vodi pa se mast skuplja na površini.

Suvi postupak - masno tkivo topi se prženjem, a od ostataka dobijamo čvarke. Otopljena mast pročišćava se kroz sita i hladi. O brzini hlađenja masti zavisi i njena konzistencija koja može biti zrnate ili glatke teksture.

MAST, HLEB I ALEVA PAPRIKA: Poslastica našeg detinjstva kojoj se uvek vraćamo!

Osnovni sastav i kvalitetZavisi o delu masnog tkiva koji se topi i još važnije, o načinu ishrane svinje. Svinjska mast sadrži: 40 odsto zasićenih masnih kiselina - najzastupljenije su stearinska i palmitinska, 50 odsto mononezasićenih masnih kiselina, 10 odsto polinezasićenih masnih kiselina bogata je vitaminom

KorišćenjeTradicionalno na hleb s mlevenom paprikom ili šećerom, za pečenje i prženje; povoljan omer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina štiti mast od oksidacije pri izlaganju toploti i vazduhu.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Svinjska mast nije nezdrava!Mit o tome da je svinjska mast nezdrava odavno su pobila mnoga naučna istraživanja. Ključ je u umerenosti, ali i u uravnoteženosti koja se jedino može postići ako se uz svinjsku mast u prehrani koriste i ostale masti i ulja.

Svinjska mast sadrži holesterolHolesterol je stvar koja je nužna za niz metaboličkih procesa i sintezu hormona, bez nje naš organizam ne može normalno da funkcioniše te ga, uz to što ga unosimo hranom, upravo zbog toga naš organizam i proizvodi.

Svinjska mast je dobar konzervansOva vrsta masnoće teško se kvari i može dugo da stoji na tamnom i hladnom mestu. Zato u kulinarstvu se tradicionalno koristila i kao medij za čuvanje, npr. pečenog mesa, poput svojevrsne zamene za današnji zamrzivač.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track