UZMITE OGLEDALO I DOBRO SE POGLEDAJTE: Otkrij na koji način ćeš stariti! Sve će ti se pokazati
Foto: Profimedia

Obrati pažnju

UZMITE OGLEDALO I DOBRO SE POGLEDAJTE: Otkrij na koji način ćeš stariti! Sve će ti se pokazati

Žena -

Prema crtama lica može se predvideti jesi li predispozicionirana za lepo starenje. Bore koje s godinama dobijamo nisu jedini indikator starenje.

Stručnjaci za negu kože tvrde da ovi vidljivi znaci kombinovani s načinom života, kao i našim genotipom, s iznenađujućom preciznošću mogu pokazati kako će nam majka priroda transformisati lice i ruke.

Oblik lica

Budi sretna ako te je genetika obdarila okruglim ili srcolikim oblikom lica, a ne izduženim licem koje brže gubi masti. Iako si tokom odrastanja nesumnjivo proklinjali svoje punije obraze, koža lica koja ima povećan broj masnih ćelija duže zadržava mladenački izgled. Još jedna prednost svakako su i istaknute jagodice na obrazima, zato što tvoji obrazi neće izgledati opušteno, jer će im jagodice pružati potporu i držati ih podignutima.Ostali poželjni atributi uključuju tamniji, melaninom bogat ten (crte lica i bore izraženije su na svetloj koži) i masnu ili mešovitu kožu. Dakle, itekako ima istine u mišljenju da masnoća koju koža lica proizvodi služi kao prirodni lek protiv bora tako što hidrira srednji sloj kože.

Priroda protiv prirode

To što nisi rođena s optimalnim oblikom lica ili tipom kože ne znači da si osuđena na smežurano lice - stručnjaci se slažu da nasledne osobine znatno manje utiču na starenje nego što se smatra.

"Samo 20 odsto načina na koji starimo ima veze s genetikom. Nasleđujemo strukturu kostiju i boju kože, ali bitnije je kako se neguješ", tvrdi dermatolog Keti Rodan.

Preterano izlaganje suncu najviše utiče na prerano starenje kože.

"Stalno o tome slušaš, ali samo zato što je to istina. Sunčeve zrake lome kolagen i elastin u koži, što uzrokuje nastanak bora."

Drugi krivci su pušenje, koje koži "ukida" dovod kiseonika koji joj treba da bi izgledila zdravo i sveže, kao i nedostatak sna, što koži ne daje dovoljno vremena da obnovi ćelije i odradi proces regeneracije. Manje poznati procesi koji ubrzavaju starenje uključuju "yo-yo" efekt nakon dijeta, spavanje licem uprtim u jastuk, nekvalitetna prehrana, stres koji u telo "pumpa" toksine, pa čak i izrazi brige na licu krivci su za brže starenje.

Tekstura lica

Ono što svakako treba da zapamtiš je da, koje god korake protiv toga preuzmeš, ne možeš trajno zaustaviti nastanak bora, nego ga samo možeš usporiti. Među glavnim pokazateljima starijeg doba je isušeno, umorno lice i neravnomerno pigmentisana koža, obešena koža, stanjivanje usana i kože, opušteni kapci te između ostalog i retke obrve.

(zdravakrava)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track