Najnovije vesti

PSIHOLOZI OBJAŠNJAVAJU: Opsednuti ste bivšim nakon raskida? To nije ljubav, evo šta je u pitanju
Foto: Profimedia

Bolno iskustvo

PSIHOLOZI OBJAŠNJAVAJU: Opsednuti ste bivšim nakon raskida? To nije ljubav, evo šta je u pitanju

Žena

Postoji razlog zbog kojeg ne možete preboleti bivšeg i to nije zbog toga što ga volite toliko mnogo. Svako od nas nekada prođe kroz raskid i znamo da je to bolno iskustvo. Ali postoji nešto što vas može naterati da se zapitate: "Jesam li ja normalna?".

Danas, postoje neke prednosti koje nam dopuštaju da uvek znamo gde je i šta radi naš partner, kao što su socijalne mreže. Tu možemo lako da upadnemo u zamku špijuniranja bivšeg partnera.

Onda se zapitate da li ste normalni. Ali ne brinite, jeste. To se zove limerencija – zaljubljenost. Limerencija je novi termin koji psiholozi koriste u Americi kako bi njime objasnili zaljubljenost - ona u kojoj vam leptirići lete po stomaku, ne osećate glad i ceo dan se smejete.

Limerencija zahvata veliki broj stanovništva, a oko pet odsto ljudi su iskusili ovu ludnicu posle raskida, pa ukoliko ste raskinuli i osećate se loše, boli vas srce, opsesivno uhodite partnera na društvenim mrežama, okrivite ovaj fenomen za to, poručuju psiholozi.

Limerencija nakon izvesnog vremena obično sazreva u zrelu ljubav, koja je manje uzbudljiva od zaljubljenosti, ali je zato zdravija.

Tako da, ukoliko ste raskinuli s partnerom u kog ste ludo zaljubljene i hvatate sebe kako sve vreme visite po mrežama i uhodite ga na njima, pa onda opsesivno gledate u telefon i čekate njegovu poruku - to nije opsesija, to je limerencija.

(superžena)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...