Svaki deo ove praznične posne trpeze ima svoju simboliku. Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista ("Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba, živeće va vijek; i hleb koji ću ja dati za život svijeta“ - Jovan 6,51). Riba, kao i hleb, simboliše Gospoda Isusa Hrista
Napravite najbolju posnu badnjačku pogaču, u kojoj se ubacuje u nekim krajevima novčić.
(RECEPTI) AKO ŽELITE BOŽJI BLAGOSLOV: Evo šta treba da imate na trpezi za Badnji dan i Badnje veče
Potrebno je* 1 kg brašna* oko 500 ml mlake vode* 1 kašika soli* 1 kesica praška za pecivo
Ukrasi: 150 g brašna3 kašike soli po potrebi mlake vodeUmesiti testo, mesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati malo brašna. Naravno u testo se obavezno ubaci novčić. Ostaviti ga 15 minuta i za to vreme zagrejati rernu na 250 C.
Staviti ga, zatim, u nauljenu tepsiju i rukama oblikovati pogaču, peći 40-45 minuta.
BESNO PISMO OČAJNE BEOGRAĐANKE: Domaćice, naučite već jednom KAKO SE SLAVI BOŽIĆ!
Ukrase za pogaču napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna, soli i vode. To testo tanko razvaljati oklagijom i praviti ukrase. Uobičajeni ukrasi su pletenice, lišće, golubovi, ruže, pšenično klasje, a na sredini je uvek utisnut pečat "slovo" ИС ХР НИ КА koja znače Isus Hristos Pobeditelj.
BESNO PISMO OČAJNE BEOGRAĐANKE: Domaćice, naučite već jednom KAKO SE SLAVI BOŽIĆ!
Bonus video
OTAC JOVAN ZA KURIR: Ovako Srbi praznuju Badnji dan i Božić